Közélet

2015.03.18. 07:52

Itt a tavaszi vitaminbomba szezonja

Somogyban is évről-évre népszerűbb a medvehagyma, már a piacokon is kapható, de sokan kirándulással egybekötött gyűjtőtúrákra indulnak ilyenkor kora tavasszal.

Márkus Kata

A medvehagyma, más néven vadfokhagyma tulajdonképpen az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos változata. A Somogyban is évről-évre népszerűbb fűszernövény már a piacokon is kapható, de sokan kirándulással egybekötött gyűjtőtúrákra indulnak ilyenkor kora tavasszal, a lombos-, elsősorban bükkerdőkben érdemes próbálkozni. Ebben az időszakban még attól is kevéssé kell tartani, hogy összetévesztjük a gyöngyvirág mérgező levelével, az ugyanis még alig-alig hajt.

A medvehagyma illata messziről elárulja lelőhelyét, értékes kora tavaszi zöldje időben és beltartalomban is megelőz minden hajtatott primőrt, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz. Legfőbb erénye koleszterincsökkentő, baktériumölő és értisztító hatása. Nagyon jó a gyomornak, bélrendszernek, enyhíti a szédülést, fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást és a vérzsírt, vizelethajtó, tisztítja a vért, a vesét és a húgyhólyagot, javítja a végtagok keringését.



Nagyon sokoldalú alapanyag a konyhában. Érdemes tartósítani akár felaprítva, sóval összekeverve vagy olajban, de lefagyasztva is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!