Közélet

2013.07.29. 15:17

Kell a vér, a balesetek és a műtétek nem mennek szabadságra

A rendszeres véradókat hívja telefonon ezekben a napokban az országos szolgálat területi ellátója. Rendkívüli helyzetről nincs szó, a szokásos nyári szabadságok apasztották le a véradások számát. Ez jelenleg éppen a fele annak, amivel biztonságosan tervezhető a műtétek és a balesetek ellátása.

Balassa Tamás

Németh Ildikó főorvos, az Országos Vérellátó Szolgálat kaposvári területi vérellátójának vezetője hétfőn azt mondta: optimálisan havonta 1100 egységet kell gyűjteniük. A szabadságolások miatt nyáron nehezebb karban tartani a készleteket, azért telefonon keresik a rendszeres véradókat, akik évente négy-öt alkalommal is segítenek. Férfiak akár ötször, nők legfeljebb háromszor adhatnak vért.



A főorvos kiemelte: fontos volna az új véradók bevonása is, hiszen vérre mindig szükség lesz. Legalább egyszer érdemes volna mindenkinek kipróbálni, milyen érzés másoknak segíteni, vagy adott esetben életet menteni. A műtétek, balesetek ellátásának folyamatosnak kell lennie, ráadásul a készítmények lejárati határideje is véges: 35 napig használhatók föl, mondta a területi vérellátó vezetője. A véradáshoz fényképes igazolvány mellett (személyi vagy diák-, jogosítvány, útlevél) TAJ-kártyát és lakcímkártyát is vinni kell.

Somogyban a hétfői osztopáni lehetőség után ebben a hónapban még négy külső helyszínen szervez véradást a Magyar Vöröskereszt. Kedden a nagyatádi vérellátóban 8 órától és a hetesi faluházban 13 órától, szerdán a simonfai orvosi rendelőben és a szabási szociális otthonban 13 órától nyújthatják karjukat a segítőkész helyiek és környékbeliek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!