Közélet

2017.05.23. 15:19

Kevés az ápoló a megyei kórházakban

Országosan egyre égetőbb gondot jelent a nővérhiány. A Kaposi Mór Oktató Kórház mindhárom telephelyén, így Kaposváron, Marcaliban és Mosdóson is vennének még fel ápolókat. Elsősorban a magas képzettséget igénylő szakmákra van kevés munkaerő a megyeszékhelyen.

Koszorus Rita

1300 ápoló dolgozik nap, mint nap a Kaposi Mór Oktató Kórház telephelyein a betegekért. Még körülbelül 130-ra volna szükség, hogy minden üres helyet feltölthessen a kórház menedzsmentje. Dr. Héra Eszter, az egészségügyi intézmény ápolási igazgatója kérdésünkre elmondta: A folyamat egyre súlyosbodik, viszont ami megjelent a sajtóban, hogy Budapesten, illetve több helyen krízishelyzetet okozott a szakdolgozó hiány, nálunk egyelőre nem jellemző. Dr. Héra Eszter hozzátette, a legnagyobb hiány a magasan képzett szakemberekből van, és az ő visszapótlásuk is a legnehezebb: ilyenek a műtéti szakmák, diplomás ápolók, szakápolók, intenzív szakápolók és aneszteziológiai szakasszisztensek.

– Vannak olyan területek, úgy mint a radiológia vagy a laboratóriumi diagnosztika, ahol a non-doktorok egyre jobban átveszik az orvosok szerepét. Tehát elindult egy folyamat, melyben a hagyományos szakdolgozói kompetenciák átrendeződése megkezdődött, de a hatáskörök hivatalos, jogszabályi úton történő rendezése elengedhetetlenül fontos lenne. Ezek a szakemberek jól megtalálták a helyüket és van is utánpótlás belőlük – mondta a megyei kórház ápolási igazgatója. – De a konkrét betegágy mellett dolgozó diplomás ápolókból azért szívesen várnánk szakembereket, ez kétségtelen.

Vonzóvá kell tenni a szakmát

Az ápolási igazgató hozzátette: a szakma vonzóbbá tételében fontos lépés volt a béremelés. – A dolgozók körében pozitív fogadtatást kapott, de még nem telt el annyi idő, hogy érezzük mi is a kedvező hatásait. További béremelésre is szükség lenne. Ez egy motiváló tényező, de véleményem szerint a munkahelyi környezet is fontos, melyben szerencsére – országos viszonylatban is – élenjárók vagyunk, és ez is egy megtartó erő lehet.
Nagyatádon tartós ápolóhiány nem okoz gondot, tudtuk meg Dr. Pósa Istvántól, a Nagyatádi Kórház igazgatójától. – Kórházunkban a minimumfeltételek szerint tudjuk teljesíteni az ellátást. Időnként ugyan előfordulhat átmeneti ápolói fluktuáció, ám ezt helyettesítéssel, átszervezéssel meg tudjuk oldani.

Nincs szerződéses

Az egészségügyi intézményben szerződéses ápolók nem dolgoznak, tette hozzá Pósa István. Közölte: jelenleg 170-en dolgoznak betegágy mellett. –A jövőben várható életkori, illetve előnyugdíjas dolgozók esetleges hiányát a beindított duális képzés keretében történő ápolóképzésben látjuk kiválthatónak.
Kerestük a Siófoki Kórház- és Rendelőintézetet is kérdéseinkkel, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!