Közélet

2017.06.12. 17:46

Legális kábítószer

Egy friss felmérés szerint ma Magyarországon a felnőttek 80 százaléka rendelkezik okostelefonnal, s a tulajdonosok 90 százaléka érzi magát kimondottan kellemetlenül és feszülten, ha telefonja nincs elérhető távolságban a nap minden pillanatában. A szakember szerint jó eséllyel válhat függőséggé is a mobilhasználat.

Gyeszát Zsolt

Az okostelefon függőség egy olyan tünetegyüttes, mely a modern emberiség számára egyre komolyabb problémát jelent a Phonebox felmérése szerint. – A függőségek korát éljük – mondta lapunknak Balatincz Gabriella kaposvári tanácsadó szakpszichológus. – Elmagányosodott világunkban folyamatos visszajelzésre és élményekre vágyik az ember. Ezeket könnyen megkapja függőségeitől, melyek a dopamint (boldogsághormont) termelő és jutalmazó agyi központra hatnak. Ezért érzi jól és elégedettnek magát valaki, amikor írnak neki az interneten, s még jobban, ha egyszerre több emberrel beszélget ott, miközben azt is nézi, hogy hányan nyomták meg a „tetszik” gombot a fényképe alatt a közösségi weboldalon. Ugyanez az anyag szabadul fel, ha alkoholt, kábítószert vagy cigarettát fogyaszt valaki.

Míg utóbbiak korhatárosak vagy tiltottak, addig a mobiltelefon okozta dopaminhoz kortól függetlenül hozzáfér a használó, így tulajdonképpen „legális kábítószerről” beszélhetünk. Egy bizonyos határig természetes, hogy használjuk az internetet és a mobiltelefont. Függőségről akkor beszélünk, amikor szenvedélyünk elkezdi uralni gondolkodásunkat, viselkedésünket, érzelmi világunkat és testi-lelki egészségünkre is kihatással van. Például, ha az határozza meg az ember hangulatát, hogy hányan írtak neki aznap vagy milyen visszajelzéseket kapott a fényképére.

A gyerekek veszélyeztetettebbek

A szakpszichológus szerint azért is csábító a telefon, mert azonnali és folyamatos jutalmat kap tőle a használója. Hozzászokunk a dopamin okozta érzéshez, amit egy könyv olvasása lassabban tud előidézni. Türelmetlenebbek lettünk, azonnali és gyors pozitív visszajelzésekre vágyunk.
– Gyakori használatával megtanulja a birtokosa, hogy ha stressz éri, hamar és könnyen érezheti jól magát, ha a telefonjához nyúl ahelyett, hogy személyes kapcsolataiban keresne társas támogatást – tette hozzá Balatincz Gabriella. – A gyerekek azért veszélyeztetettebbek, mert ha korán beprogramozódik náluk, hogy megkapják a boldogságadagjukat a mobiltelefonon és a közösségi hálón kapott visszajelzéseken keresztül, kevésbé érdekeltek abban, hogy élőben építsék szociális hálójukat. Így nem gyakorolják a kapcsolatteremtő készséget, szociális kompetenciáik gyengébbek lesznek, felszínesebbek maradhatnak barátságaik. A kérdés az, hogy telefonunkat a jövőben szimpla eszköznek és használati tárgynak vagy egy olyan (túl)misztifikált tárgynak tekintjük, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy emberi kapcsolatokat alakítsunk ki?

Lavinaként terjed

– Vajon több veszély leselkedik-e a gyerekekre ma, mint tíz évvel ezelőtt – tette fel Balatincz Gabriella. – Nem biztos, mégis biztonságérzetet nyújt a szülőnek, hogy bármikor elérheti gyermekét és ő is a szülőt. Emellett pedig társas nyomás is hat egy közösségben, hiszen, ha az egyik gyermeknél megjelenik a mobiltelefon az iskolában, lavinaként terjed, s egyhamar mindegyikőjük rendelkezni fog vele.

A mobilfüggőség káros lehet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!