Közélet

2015.02.24. 17:54

Magyar Orvosi Kamara: komoly a baj, valamit mondani kell

A kamara üdvözli, hogy foglalkoznak a bérfeszültséggel, ám az ilyen jellegű megnyilatkozások további kételyeket ébresztenek az egészségügyi dolgozókban. Így kommentálta Andrásofszky Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara somogyi szervezetének elnöke a napokban nyilvánosságra került terveket, miszerint: az az orvos, aki nem megy el külföldre, és nem fogad el hálapénzt, megkaphatja ugyanazt a plusz 100-200 ezer forintot, amit a rezidensek.

Márkus Kata

Mint ismert, azt már korábban megígérte a kormány, hogy a rezidensek 100 ezer – egyes szakokon 200 ezer – forintos ösztöndíja megmarad azután is, hogy szakorvossá válnak. Ezzel azonban a kezdő orvosoknak magasabb fizetésük lesz, mint a régóta a pályán lévő szakorvosoknak. A bérfeszültség elkerülése érdekében utóbbiak fizetését is emelnék, ám csak azokét, akik aláírják, hogy Magyarországon maradnak, főállású közalkalmazottként állami intézményben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.

– A bejelentés bizonyítja, központilag is érzékelik, komoly baj van az egészségügyben, s valamit mondani kell – mondta el érdeklődésünkre Andrásofszky Zsolt. – Ezzel ugyanakkor a nem egészségügyben dolgozók felé is jelzést küldtek, jut plusz pénz az egészségügyre. Miközben az orvosok zöme már csak úgy tud családot fenntartani, hogy két-három, nem ritkán négy helyről szedi össze a megfelelő mennyiségű pénzt. Egy másik probléma, hogy a plusz pénzre kizárólag a közalkalmazottként tevékenykedő orvosok számíthatnak, miközben az elmúlt években az orvosok jó része kényszervállalkozó lett. Velük mi lesz, legyenek ismét közalkalmazottak?



Andrásofszky Zsolt szerint ugyanakkor ma már nem elsősorban a pénz miatt mennek az orvosok külföldre, hanem a munkakörülmények, a feltételek miatt. – A kamara sincs egyszerű helyzetben – mondta. – Annyi problémával szembesülünk, mely az adott területen azonnali beavatkozást igényel, hogy képtelenség eldönteni, melyek élvezzenek prioritást, amikor egy-egy alkalommal kikérik a véleményünket. Az például már tisztán látszik, hogy a kisebb kórházak beolvasztása a nagyobbakba nem jelent megoldást a szakemberhiányra. Ugyanis a kisebb kórházakban ma még praktizáló nyugdíjas korú orvosok korántsem biztos, hogy vállalják, hatvan-hetven kilométerre utazzanak majd gyógyítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!