Közélet

2016.10.02. 14:23

Minden tizenharmadik magyar cukorbeteg

Címkék#Kaposvár

Orvosok szakmai előadásával, ingyenes szűrővizsgálatokkal és gyógyászati segédeszközök kiállításával várták az érdeklődőket szombaton a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének (MCKE) 25 éves jubileumi rendezvényén a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Kaposvár Képzési Központjában. Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, az MCKE elnöke elmondta: ezúttal a cukorbetegség fiatalkori megelőzésének fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet.

Gyeszát Zsolt

– Ma Magyarországon 772 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, s körülbelül még egyszer ennyi azoknak a száma, akik már cukorbetegek és nem tudnak róla – mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke. – Minden tizenharmadik ember cukorbeteg.  A terápia hatékonysága 30 százalékban az orvoson és gyógyszereken, a fennmaradó 70 százalék már a betegeken múlik. Azon, hogy az orvos által javasolt terápiához milyen életmódi változtatást tudnak hozzátenni. Itt érkezik el a betegegyesületek feladata, hiszen hatalmas elméleti és gyakorlati tudásanyagot jelentenek azok az ismeretek, melyeket tudnia kell a betegnek. Az egyesület beleilleszti a mindennapjaikba az ismereteket. Az a cél, hogy elkerülhetővé váljanak azok a nagyon súlyos szövődmények, melyeket a cukorbetegség okozhat.



– A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága ugrásszerűen növekszik – hangoztatta Dezső Enikő, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, a kaposvári egyesület szakmai vezetője. – 194 millió cukorbeteg van a világon, 2030-ra 366 millióval számolhatunk. A cukorbetegséget azért kell megelőznünk, mert elsősorban a szövődményektől félünk, mint sem a panaszoktól. A 11-16 évesek 23 százaléka, a felnőtt férfiak 31 százaléka, a nők 40 százaléka elhízott vagy túlsúlyos. Hogy fiatal korban megelőzzük a cukorbetegséget, az életmódunkat kell megváltoztatnunk. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának hátterében állhat az öröklés is, de elsősorban az elhízás, főként a hasra terjedő elhízás hajlamosít rá. Rizikócsoportba tartoznak még a magas vérnyomással élők is, s a nagy magzatot szülők is ide tartoznak. Túlsúly esetén már 4-5 kilogramm mínusz is közel 60 százalékkal csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét. Elsősorban a helyes táplálkozást kell megtanulni, mely önmagában is tudomány. Át kell formálnunk az agyunka.

Napjaikban a táplálék összetételének van nagy szerepe, a gyorsan felszívódó szénhidrátokat – a cukrot, fehér kenyeret, rizst, krumplit, tésztát – kerülni kell a mindennapokban, hiszen ezek gyors vércukor emelkedést és következményes inzulintermelést fokoznak, ami a hasi típusú zsírlerakódást fokozza. Növelni kell a rostban gazdag ételek arányát és a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztását.
– Rendszeresen kell mozogni, hogy a testsúlyt csökkenthessük, heti háromszor-négyszer harminc perc futás, vagy egy órás gyaloglás is hatékony a megelőzéshez a fiatalok esetében. Aki például busszal közlekedik, az leszállhat egy megállóval a cél előtt, hogy gyalog tegye meg a távot. Lift helyett menjen lépcsőn, sétáltasson kutyát, mely a korábbiakhoz képest mind más típusú mozgást jelent.

Dezső Enikő szerint kiemelten fontosak a szűrőprogramok. A finnek által bevezetett Findrisk nevű kérdőív is igazán hatékonynak bizonyult, mely segítségével leolvasható, hogy tíz éven belül milyen a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Hetvenezer felnőttet vizsgáltak, a teszttel több mint 7 százalékban cukorbetegség, közel 40 százalékban pedig a cukorbetegséget megelőző állapot volt kideríthető. Hozzátette, tévhit, hogy a túl sok cukorevés cukorbetegséget okoz. A túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz vezet, s az hajlamosít a cukorbetegségre. – Sok dolga van a társadalomnak is, a mozgást és az egészséges táplálkozást kell megszerettetni a fiatalokkal, hogy az a mindennapi életritmusunkba is beépüljön – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!