Közélet

2015.01.16. 07:17

Senkinek sem kellettek a betöltetlen somogyi háziorvosi körzetek

Összesen 41, tartósan betöltetlen háziorvosi körzet talált gazdára ez év elején az országban, ám somogyi nincs köztük. Így továbbra is hat tartósan betöltetlen körzetet tart nyilván az Országos Alapellátási Intézet (OALI) a megyében, az országban pedig valamivel több mint kétszázat.

Márkus Kata

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) még tavaly ősszel írt ki pályázatot betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésére. A maximálisan elnyerhető támogatási összeg együttesen 250 millió forint volt a 2014-es évben. Hat és tízmillió forint közötti támogatáshoz juthattak a nyertes pályázók, a legalább egy éve betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén például hatmillió, ám a legalább 60 hónapja betöltetlen szolgálat betöltése esetén tízmillió forint a támogatás. Amiért cserébe azt kellett vállalnia a nyertes orvosnak, hogy adott háziorvosi szolgálatban legalább öt éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végez az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerinti működési formában.



Somogyi körzet nincs a most nyilvánosságra hozott nyertesek között, ám a régióban összesen öt körzet feladatellátására kötött szerződést az OEP az év elején. Köztük három baranyai – Egyházaskozár, Királyegyháza, Siklós – és két tolnai  – Felsőnyék, Iregszemcse – településen oldódott meg a háziorvosi ellátás. A somogyi tartósan betöltetlen körzetek Barcson, Ságváron, Nagyatádon, Lakócsán, Berzencén és Somogyfajszon vannak, az OALI nyilvántartása szerint a legrégebben betöltetlen körzet a megyében egy 2005-től üres barcsi gyerekkörzet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!