Közélet

2013.01.31. 18:20

Tizenöt perc: életmentő fejlesztés tizenegymilliárdból

Tizenegymilliárd forint fejlesztési forráshoz jutott az Országos Mentőszolgálat: az országban 22 új mentőállomást építenek fel és hatvanat korszerűsítenek. Ezen kívül 200 új mentőautó beszerzésére is lehetőség nyílik.

Harsányi Miklós

A kórházon kívüli sürgősségi ellátáshoz hozzáférés esélyegyenlőségének biztosítása az ország egész területén: ez a projekt fő célja. Somogyban Böhönyén, Igalban és Kadarkúton épülhet új mentőállomás. Az Országos Mentőszolgálat az uniós támogatás révén átfogó, országos szintű fejlesztést kíván végrehajtani, az építkezés még az idén elindulhat.

A riasztástól számított 15 percen belül a lakosság újabb, csaknem 156 ezer tagja válik elérhetővé: a 22 új mentőállomás felépítésének ez az egyik kiemelt célja. Somogyban három létesítmény felépítését tervezik. A kaposvári, a nagyatádi és a csurgói állomást tehermentesíti majd az új böhönyei bázis, az igali pedig két Tolnai megyei – a tamási és a dombóvári – egység munkáját könnyíti meg a jövőben. A szerkesztőségünknek nyilatkozó szakemberek szerint hosszú évek óta esedékes a kadarkúti állomás létesítése is. Az onnét induló mentőcsapat bizonyos esetekben gyorsabb kivonulással képes dolgozni, mintha Kaposvárról esetleg Nagyatádról indulna egy-egy jármű.

– Korábban már épp elégszer hallottuk, hogy új somogyi mentőállomásokat terveznek, jelenleg úgy tűnik: az álom tényleg valósággá válhat – jegyezte meg az Országos Mentőszolgálat egyik kaposvári munkatársa. – Csakhogy a nagy ígérgetések után eddig jóformán semmi sem történt. A most megítélt anyagi forrás elegendőnek tűnik ahhoz, hogy megindulhasson az építkezés. Ez nekünk legalább annyira fontos, mint a leendő bázison dolgozó kollégáknak.

Nyílászárócsere, hőszigetelés, fűtésrendszer-korszerűsítés, s a belső környezet javítása: ilyen és ehhez hasonló munkálatokat végeznek a mentőállomások felújítása során. Megyénkben a barcsi, a csurgói, a marcali, a nagyatádi, a fonyódi, a siófoki, illetve a kaposvári létesítményt kívánják korszerűsíteni. Ez utóbbinál különösen időszerű a munka: a bázist még a ''60-as években adták át, s az azóta eltelt idő megviselte az épületet. A dél-dunántúli régióban várhatóan még a komlói, a paksi, a pécsi, továbbá a sellyei, a siklósi és a szekszárdi mentőállomást veszik birtokba az építőmunkások. Az OMSZ tájékoztatása szerint a költséghatékony és környezettudatos működést szolgálják a beruházások.



Szerémy György nyugalmazott megyei mentőfőorvos kiemelte: az európai kívánalmakat teljesíti a fejlesztési program. Az érintett helyszíneken teljesülhet a legfeljebb 15 perc helyszínre érés, ezzel javulhat a lakosság ellátása, nő a hatékonyság.

Megtudtuk: 200 mentőautó beszerzésével számol az OMSZ. Az új állomásokhoz szükséges 44 autón kívül – 134 darab úgynevezett B és C típusú járműveket is forgalomba helyeznek, s továbbá teljesen felszerelt mentőorvosi gépkocsik is szolgálatba állnak. Somogyban a három új mentőállomáson két-két mentőautót helyeznek üzembe. Az építkezések előreláthatóan az év végén indulnak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!