Pályaválasztás

2 órája

Sakkozó robot és húscsontozó segít szakmát választani

Kilencven dolgozóval, a tervek szerint jövő márciusban kezdené el a termelést Kaposváron a kínai J-Star Motion Hungary Kft., tudtuk meg a cég HR-vezetőjétől a 23. alkalommal megrendezett Pályaválasztási Kiállításon és Szakmabemutatón. A Kaposvár Arénában szervezett eseményen 68 kiállítót ismerhettek meg a zömében 13-14 éves diákok.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Sakkozó robotkart és húscsontozást is láthattak az érdeklődők a pályaválasztási bemutatón, szerdán. Cégek, szakképző helyek és középiskolák mutatták be kínálatukat. Kovács-Kósa Petra a J-Star Motion Hungary Kft. HR-vezetője érdeklődésünkre elmondta, okos asztalokhoz gyártanak majd elemeket, ehhez toboroznak már most munkaerőt. Kilencven dolgozóval szeretnének elindulni, céljuk, azonban, hogy 200-250 embernek adjanak munkát. 

szakma kiállítás
Több szakmai is bemutatkozott Kaposváron Fotó: Lang Róbert

A fémmegmunkálással foglalkozó nagyatádi Büttner Kft. is bemutatkozott a kiállításon. Papp Richárd a cég szakmai oktatója és cad/cam technológusa érdeklődésünkre elmondta, a gépészet szépségét és sokszínűségét igyekeztek megmutatni az érdeklődőknek.

Felmérik a képességüket

Az eseményen a Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat is részt vett. Az intézmény hosszú évek óta foglalkozik pályaválasztási tanácsadással és segíti az általános, valamint a középiskolásokat. Szigeti Mónika főigazgató kiemelte, a középiskolásoknak egyéni foglalkozásokat tartanak. Pszichológiai és képességteszteket, motivációs vizsgálatokat és érdeklődési vizsgálatokat végeznek, hogy összeálljon a pályaválasztási javaslatuk.

Soha ennyi kiállító nem volt még

Neszményi Zsolt, a kiállítást szervező Somogy Vármegyei Kormányhivatal főispánja a megnyitón elmondta, soha ennyi kiállító nem vett részt a szakmabemutatón, mint az idén. Érdeklődőből is sok van, a két nap során 2500 diákra számítanak. Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról beszélt, a város gazdasága egyre erősödik, érdemes itt tanulni, mert kiválóak az iskolák. Hozzátette, az országos átlaghoz képest alacsonyabb a munkanélküliség Kaposváron, sőt már majdnem teljes a foglalkoztatottság. A résztvevőket Gelencsér Attila országgyűlési képviselő is köszöntötte.

440 milliárdból segítik az álláskeresőket 

Az ifjúsági garancia programról és a munkaerő-kínálat bővítéséről és fejlesztéséről is szó esett a szakmabemutatóhoz kapcsolódó konferencián. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár érdeklődésünkre elmondta, a hazai foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok igazán kedvezőek. – Aki tud és akar dolgozni Magyarországon, az megtalálja erre a lehetőséget – hangsúlyozta. – Ha valakinek nincs szakmája, akkor segítünk szerezni. Ha mobilitási gondja van valakinek, akkor segítjük az utazást, a lakhatást. Az ifjúsági garancia programunk pont erről szól, melynek segítségével február óta hétezren helyezkedtek el. A 30 év felettieknek meghirdetett programban pedig több mint hatezren. A két programra  440 milliárd forint áll rendelkezésre – emelte ki az államtitkár. Neszményi Zsolt főispán hozzátette, ebből Somogyba 8,6 milliárd forint jut majd, melyből az álláskeresőket segítik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában