Közélet

2015.11.04. 18:43

Tüsszög, náthás? Még nem influenza, csak majdnem

Influenza vírust az idén még nem mutattak ki az orvosok által beküldött mintákból az országban, ám az influenza figyelőszolgálat friss, szerdai jelentése szerint az elmúlt héten az előző hetinél 19 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Márkus Kata

Ezt az általunk megkérdezett somogyi háziorvosok is megerősítették; erősödik a betegforgalom a rendelőikben. – Ám most vélhetően még nem influenza miatt, csak influenzaszerű tünetekkel fordulnak orvoshoz a betegek – állították egybehangzóan. – Többnyire náthásak, köhögnek, esetleg fáj a torkuk, viszont a tipikus, influenzára jellemző tünetekről még nemigen számolnak be. Ezek a magas láz, hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás és rendkívüli elesettség.



Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint az influenzaszerű megbetegedés miatt Somogyban orvoshoz fordult betegek becsült száma százezer lakosra számítva egy hét alatt 10,4-ről 16,4-re emelkedett. A betegek legnagyobb része fiatal felnőtt volt. A háziorvosok ajánlása szerint érdemes legkésőbb decemberig beadatni az influenza elleni vakcinát azoknak, akik eldöntötték, védőoltással kívánják elkerülni a fertőzést. A védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges.

Hazánkban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül, a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek, egészségügyi dolgozók, az állattenyésztés területén dolgozók, valamint a migránsokkal munkavégzésük során közvetlen kapcsolatba kerülő személyek.

Hogy ne legyünk betegek!

A fertőzés esélye csökkenthető, ha betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, és a gyermekeket is megtanítjuk erre: Köhögéskor, tüsszentéskor mindenki tartson zsebkendőt a szája és az orra elé! Használat után a zsebkendőt dobjuk a szemétgyűjtőbe! Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Influenzajárvány idején érdemes kerülni a szokásos üdvözlési formákat, kézfogás, puszi. Rendszeresen tisztítani kell a gyakran használt tárgyakat, asztal, számítógép billentyűzete, telefon. Zárt terekben gyakori alapos szellőztetésről kell gondoskodni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!