Közélet

2012.10.19. 07:38

Varga marad? 3,5 milliárdos fejlesztés nyújtja a megbízatást

Varga Ferenc nyárig – a javában zajló 3,5 milliárd forintos fejlesztés-bővítés befejezéséig – a siófoki kórház főigazgatója maradhat, amennyiben eredménytelennek nyilvánítják az állami kézbe került intézmény vezetői posztjára kiírt pályázatot.

Fónai Imre

Értesüléseink szerint ez várható, bár hivatalos döntés csak november elején lesz. A 62 éves korhatárt már túllépett jelenlegi  főigazgató is pályázott, de azzal a kikötéssel, hogy csak a nyárig szeretne maradni, a beruházás végeztével nyugdíjba kíván vonulni. Úgy tudjuk, hogy rajta kívül még hárman pályáztak az ötéves kinevezéssel járó tisztségre: egy-egy mohácsi, székesfehérvári, illetve siófoki szakember.



Tető alá került egyébként mostanra a siófoki kórház új sürgősségi szárnya. Öt hónappal a beruházás indulása után állnak a falak, elkészült a födém, és elkezdődtek a belső munkálatok. A régi sürgősségi fogadóépület helyén készülő, a korábbinál nagyobb alapterületű épületrész már jövő januárban készen állhat arra, hogy a belső struktúra átalakításának részeként kialakítsák az ott helyet kapó sürgősségi osztályt, központi műtőt és sterilizálót. A jelenleg szétszabdalt diagnosztikai és terápiai egységek a jövőben így egy helyen érhetők majd el. A komplex ellátási tömböt már részben új műszerparkkal szerelik fel. A projekt részeként több mint egymilliárd forint értékű eszközállománnyal gyarapodhat az immár állami kézben lévő kórház, egyebek között új CT és az intenzív ellátáshoz, a műtőkhöz szükséges berendezések beszerzésére nyílik lehetőség.

Az új épületrész használatbavétele után kezdődnek a felújítási munkák a kórházban. Az intenzív osztály műszaki állaga megköveteli, hogy részleges rekonstrukciót, felújítást kapjon. A központi radiológia a főépületbe kerül, a második emeletre. A fekvőbeteg-osztályok közül költözik (praktikusan az új sürgősségi épületrészbe kerülő műtőtömb közelébe) például a sebészet és a belgyógyászat, azaz a beruházás nyári befejezése után az eddig megszokott betegutak is megváltoznak.

Az eredeti tervektől eltérően minden bizonnyal az új sürgősségi ellátó tetején alakítják majd ki a helikopter-leszállót, ami mindenképpen része lesz az építkezésnek – tájékoztatott Varga Ferenc. A siófoki intézetet 1977 óta irányító főigazgató hozzátette: noha egy eredményes pályázat esetén kész átadni a stafétát, úgy tartaná szerencsésnek, hogy ne a beruházás levezénylése közben történjék meg a vezetőcsere. Reméli, hogy ezzel az állami irányító szervezet is egyetért. A jövő nyáron – így Varga Ferenc – azonban már egy kívül-belül modernizált, 21. századi kórházat hagyhat utódjára, amúgy pedig még az előző tulajdonos siófoki önkormányzattal is úgy állapodott meg, hogy 2013 nyaráig marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!