Közélet

2013.05.05. 14:28

Vérszívók a Balatonnál: a szúnyogok megelőzték a nyaralókat

A szúnyogok megelőzték a nyaralókat. Miközben a Balaton-part még csak éledezik, a vérszívók az elmúlt egy hét során ellepték a tóparti területet.

Fónai Imre

A szakemberek arra számítanak, hogy az idei szezonban jóval több kellemetlenkedő állatka tűnik föl a Balatonnál, mint az előző két nyáron. Ezért aztán már egy hete beiktatták az első, biológiai irtást, mely a szúnyoglárvát pusztítja el, a múlt héten csütörtökre-péntekre pedig az első kémiai irtást tervezték.

Ezt azonban – amint arról Lázár János, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség titkára tájékoztatott – megakadályozta az előre jelzett esős idő, így a napokban kerül sor az elmaradt irtásra. A vérszívók e közben egyre csak szaporodnak, de jó hír, hogy idén anyagi gondok nem akadályozhatják a gyérítésüket, hiszen rendelkezésre állnak a szükséges milliók: a balatoni önkormányzatok és az állam fele-fele részben járultak hozzá a költségekhez.



– Az elmúlt napok meleg időjárása miatt elszaporodtak a szúnyogok Kaposváron és környékén, ezért Szita Károly polgármester elrendelte az irtást – tájékoztatott a kaposvári városháza. – A permetezésre – az időjárási viszonyoktól függően – várhatóan jövő hét második felében kerül majd sor. A szúnyogokat – hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához – a levegőből irtják majd. A légipermetezést végző repülő a kaposújlaki reptérről száll fel és a vegyszert elsősorban az egybefüggő zöld-, illetve a vizes felületek között szórja szét. A permetezés körülbelül 200.000 négyzetméternyi területet érint. Ha indokolt, akkor többször is lesz irtás. A város költségvetésében az idén 2,5 millió forintot különítettünk el erre a célra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!