Közélet

2010.09.11. 07:00

Ötven éves a Damjanich utcai tagóvoda

Címkék#Kaposvár

Fél évszázados fennállását ünnepli idén a somogyi megyeszékhelyen a Damjanich utcai (tag)óvoda. A zöld övezetben található, 1960-ban alapított családias jellegű intézményben három vegyes életkorú csoport működik, ahová kereken nyolcvan gyermek jár.

(x)

– A pedagógiai programunkban kiemelt szerepet kap az anyanyelvi nevelés; arra törekszünk, hogy az ovisaink szépen, helyesen beszéljenek – mondta Sárdi Zoltánné, a Festetics Karolina Központi Óvoda Damjanich utcai tagóvodájának a vezetője. – A programunk része a mindennapos mesehallgatás, verselés, mondókázás, valamint az anyanyelvi játékok beépítése a mindennapi tevékenységekbe; részt veszünk a város kulturális programjain, s versmondó találkozót szervezünk. Büszkék vagyunk arra, hogy intézményünk és tagóvodánk is elnyerte pályázat útján a Zöld Ovi címet.

A Damjanich utcai tagóvodában nagy hangsúlyt fektetnek a szülőkkel való kapcsolattartásra; a közös programok közé tartozik a szalonnasütés, az őszi sportnap, az óvodabál, a karácsonyi gyertyagyújtás, a farsangi jelmezbál és a gyermeknapi rendezvények. Az intézményben dolgozó nevelők azt vallják, hogy a rohanó világunkban nagyon oda kell figyelni az egészséges életmódra nevelésre. A tágas, kényelmes udvar – a megfelelő sporteszközökkel együtt – adott. Így aztán amikor csak lehet, a gyereksereg kinn van a szabadban, biztosított a mozgásfejlődésük.

– Az elmúlt években sikeres partneri együttműködést alakítottunk ki a közétkeztetést végző Pensió 17 Kft. vezetőivel; ennek hatására változatosabb lett az étlap, s az e korosztály igényeinek megfelelő ételeket kapnak a gyermekek – folytatta Sárdi Zoltánné, aki immár 29 éve került a Damjanich utcai intézménybe, s hat éve az óvoda vezetője. – A népszerűségi listát nálunk is a különféle sült és kelt tészták vezetik; különösen az aranygaluskának van hatalmas sikere. A rántott hús is rendre elfogy, de például a gyümölcs- és a paradicsomlevesnek is nagy a keletje. Rendszeresen kerül a legtöbbször idényjellegű gyümölcs és zöldség a lurkók elé.

A Damjanich utcai tagóvodában ebéd előtt kóstoltatják a kicsiket. Ha esetleg olyan étel kerül eléjük, amivel esetleg még nem találkoztak, megkóstolják; ezután eldönthetik, hogy többet vagy kevesebbet kérnek belőle. Zömében jó étvágyú gyermekek járnak ide, ám az ételek mennyiségével soha nem volt semmilyen kifogás. Aki szeretne, az bátran kérhet repetát, azaz senki nem marad éhesen.

Kilencmilliót nyert pályázaton a Festetics Karolina Központi Óvoda

A megszorítások az óvodákat is érintik; elmúltak azok a régi szép idők, amikor a pedagógusok továbbképzésére automatikusan járt támogatás. Ezért is könyvelik el hatalmas sikerként a kaposvári Festetics Karolina Központi Óvodában, hogy kilencmillió forintot nyertek el a tehetség-fejlesztéseiket támogató pedagógus továbbképzési programon.



Három óvónőnk vehet részt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP – 2009 – 3.1.5 – 09/A/2) keretében kiírt pályázaton, amelyet „A pedagógiai kultúra korszerűsítése, pedagógusok új szerepben” címmel írtak ki. A Festetics Karolina Központi Óvodából kettő, míg a Damjanich utcai tagóvodánkból egy pedagógus kezdhette meg tanulmányait az idei tanévben. Óvodapedagógusaink a Kaposvári Egyetem, a szarvasi Szent István Egyetem, illetve az ELTE hallgatójaként így még tovább emelhetik az óvodában történő szakmai munka és tehetséggondozás színvonalát – mondta Bekesné Porczió Margit, a kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda intézményvezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!