Olimpia

2024.07.29. 17:25

Negyvenegyedik hellyel zárta az olimpiát Kaizinger Balázs

Közel három évtized után ismét magyar lovasnak szurkolhattunk az olimpián, ahol Kaizinger Balázs a negyvenegyedik helyen zárta a lovasversenyt. A három nap alatt folyamatosan javított eredményén és Herr Cooles Classico lovával a díjugratást 10 hibaponttal fejezte be, összesen 71.80 ponttal zártak az olimpián.

Góz Lilla

Fotó: Tomas Holcbecher/holcbecher.com

Kaizinger Balázs szombaton kezdte meg szereplését a párizsi olimpia szombati napján, díjlovaglására 45,80 hibapontot kapott a festői szépségű helyszínen, a Versailles-i kastély kertjében, így a 62. helyen állt. 

  Kicsit izgultam, de a ló önmagához képest nagyon jól teljesített, a lépéssel van problémája, azt hatvan százalékosan megcsinálta, nála ez már pozitív dolog, de persze a többi járómódban is lehet fejlődni.

– mondta el a lovastusázó a versenyt követően. 

Vasárnap a terepversenyben bizonyíthatott Herr Cooles Classicoval, a 12 éves herélt pejjel.

 A 45 esztendős Kaizinger 11:38:00 perc alatt teljesítette a pályát, melyre 16 hibapontot kapott. 

A ló nem rutintalan, de ilyen feladatokat még soha nem teljesített, miután elindultam, onnantól kezdve úgy csinálta a dolgát, mintha egy öreg, rutinos ló lett volna és végig partner volt.

 – mondta el a verseny után Kaizinger Balázs. A díj- és a tereplovaglás után 61,80 hibaponttal a 45. pozícióból várta a hétfői díjugratást. Tíz hibaponttal sikerült teljesítenie a pályát, levonást kapott két verőhibáért, valamint időtúllépés miatt. – Jól ugrott, erős volt és egyáltalán nem volt fáradt – mondta el a lovastusázó. Herr Cooles Classicoval összesen 71.80 ponttal zártak az olimpián, huszonegy helyet javítva a negyvenegyedik helyen zárt. Számára a verseny itt véget ér, ugyanis az egyéni döntőbe a legjobb huszonöt lovas jutott be.  

Huszonnyolc év után jutott ki magyar lovas az olimpiára. 1996-ban Atlantában a  csapatban egy somogyi szakember is szerepelt, a balatonlellei Schaller Gábor, akinek keze közül számos kiemelkedően teljesítő versenyző került ki azóta. Kaizinger Balázs több sportágat is kipróbált a szülővárosában, Zalaegerszegen. 

Az egyik nyáron édesanyja elvitte egy csácsi lovastáborba, ahol azonnal elkezdett hisztizni, mert annyira félt a lovaktól.  Azután csak felimádkozták az egyikre, majd az óra végén az oktató megkérdezte: hány éve lovagol a gyerek? 1991-től a rádiházi ménesben, a lovastusa akkori központjában gyakorolt tovább négy éven keresztül, Török László mentorálásával, edzői Grózner Szilárd, Gecse Csaba, Mámorosi Gyula voltak. Később mezőgazdasági szakközépiskolásként a kaposvári lovasakadémián példaképe, Schaller Gábor illetve Haál Gábor és Léber József támogatásával versenyzett. Húsz évesen Schaller Gábor vitte ki a marócpusztai gidrán ménesbe és szép hat éve volt ott: világkupa döntőre is minősült egy gidránnal.2015-ben költözött ki Németországba Jónás Sándor invitálására, mert úgy gondolta, csak ott lehet szakmailag fejlődni, ahol ezt profi módon, világszínvonalon űzik. Klaus Bockmeyer istállójában dolgozott 2017-ben, amikor  felfigyelt Cloverre, ezt a tehetséges heréltet a kezdetektől ő lovagolta, majd a Magyar Lovassport Szövetség megvásárolta a lovat és vele sikerült az egyéni kvótát megszereznie. 2020. októberében már CCI3*-L (hosszú három csillag) kategóriában versenyzett vele, majd csatlakozott az Olimpiai Fejlesztési Programhoz. 2021-ben kapott egy másik lovat is, Herr Cooles Classicot, amely lóval kvalifikálta magát az olimpiára.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!