Merénylet

2024.05.30. 23:25

Átszállították Pozsonyba Robert Fico szlovák kormányfőt

MW

A besztercebányai F. D. Roosevelt Kórház sürgősségi osztályának bejárata

Forrás: MTI/AP

Fotó: Erdős Dénes

A Markiza televízió szerint a miniszterelnököt a pozsonyi Szent Mihály Egyetemi Kórházba vitték, míg a JOJ televízió szerint fővárosi otthonába szállították Robert Ficót.

A nap folyamán a besztercebányai Roosevelt kórház arról számolt be, hogy már megkezdték Robert Fico rehabilitációs folyamatát. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Lapuníkovára hivatkozva akkor azt jelentette: 

a szlovák kormányfőt otthon ápolják majd, amint elhagyhatja a besztercebányai kórházat. 

A kórház igazgatónője elmondta: 

Robert Fico állapota stabil, és továbbra is a várakozásoknak megfelelően alakul.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában