2018.02.06. 14:22
Rákot okozhat a túl forró tea
Bár egy csésze forró tea a hidegben mindenkinek jól esik, egy új tanulmány szerint a torkunknak annál kevésbé.
Azzal, hogy a cigi és az alkohol jelentősen növeli a különböző rákos megbetegedések kockázatát, ma már mindenki tisztában van, a forró tea káros hatását azonban még csak nemrég kezdték vizsgálni a tudósok. Az Annals of Internal Medicine című folyóiratban hétfőn megjelent kutatás azonban azt állítja: a forró tea fogyasztása komoly rizikófaktora lehet a nyelőcsőrák kialakulásának.
A kutatás szerint azoknál, akik rendszeresen dohányoznak és naponta legalább egy pohár alkoholos italt elfogyasztanak, a forró tea nem kevesebb, mint ötszörösére növeli a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.
Ha viszont az ember csak teát iszik (tehát nem dohányzik és nem iszik rendszeresen alkoholt), nem áll fenn ez a kockázat – idézi a kutatást a Time cikke.
„Azt találtuk, hogy a magas hőmérsékletű tea fogyasztása és a nyelőcsőrák közötti kapcsolat összefügg a cigaretta és az alkohol fogyasztásával” – mondta Jun Lv, a Pekingi Egyetem professzora.
A kutatók több mint 456 ezer olyan 30 és 79 év közötti kínai embert vizsgáltak meg, akiknek a kutatás kezdetekor nem volt rákos megbetegedésük. Miután kikérdezték őket a tea, cigaretta- és alkoholfogyasztási szokásaikról, a kutatók mintegy kilenc évig követték figyelemmel az emberek életét.
Az eredmények egyértelműek: a forró teát, alkoholt fogyasztó dohányosok körében egyértelműen magas volt a nyelőcsőrák kockázata. Kisebb mértékben, de a veszély azoknál is fennállt, akik teáztak, és emellett vagy dohányoztak vagy alkoholt ittak (tehát nem mindkettőt egyszerre), a csak teát fogyasztókat viszont a kutatás szerint semmilyen veszély nem fenyegette.
Mivel a kutatás elsősorban megfigyelésen alapult, az ok-okozati összefüggés nem igazolható egyértelműen, az azonban valószínű, hogy a három károsító tényező együttes jelenléte valóban növeli a nyelőcsőrák kockázatát, míg a teafogyasztás önmagában nem. Ez annál is inkább igaz, hiszen a zöld tea fogyasztása sok kutatás szerint jóval több előnnyel jár, mint amennyi veszélyt tartogat.
Borítókép: Africa Studio/Shutterstock