Úsztatás

2 órája

Egy 120 kilós tökből faragtak hajót Bőszénfán

Hajót faragott ismét legnagyobb termesztett tökéből Keresztes Martin. A sántosi gazda ezúttal egy 120 kilós tököt tett vízre a bőszénfai tavon.

Koszorus Rita

Boszorkányok, tökfejek és jó hangulat várta azokat a bőszénfai tóparton, akik vasárnap délelőtt kilátogattak a tökúsztatásra. Szinte már hagyomány októberben, hogy Keresztes Martin, többszörös versenygyőztes töktermelő az évben termett legnagyobb takarmány tökét vízre teszi. – Ezt a szokást nem szerettük volna idén sem megtörni, habár most nem termett akkora tök, mint tavaly – mondta kérdésünkre a sántosi tökkirály. Az idei hajó alapanyag 120 kilogrammos volt, amely Martin szerint pont fele a tavalyinak. Mert mint mondta, a nagy hőség miatt nem tudott nagyobbra nőni. A levelei elégtek a tűző napon és az aszály sem tett jót neki, hiába védtük, csak ekkorára nőtt meg. 

tök, tökhajó
Tökből készül az alkalmi csónak. Fotók: Muzslay Péter

Éppen csak akkora lett ez a tök, amely némi igazítás és a magok eltávolítása után a gyerekek vízijárművévé tudott változni. 

– Hogy fogok én ebbe beleférni? – kérdezte egy apróság, ujjával a beszálló nyílásra mutatva. Végül Martin, a tökhajó kapitánya beleemelte a kisfiút a rögtönzött vízi járműbe. A gyerekek megszeppenve tapasztalták meg a hajózás új formáját, de nem csak nekik volt élmény a tökös délelőtt. – Aszódról jöttünk a feleségemmel és a környéken túráztunk, amikor megláttuk a plakátot. Eljöttünk, mert ilyet még nem láttam, el sem tudtam képzelni, hogyan lehet hajót csinálni egy tökből, mondta Soós Imre. 

– Szegedről jöttünk, már csütörtök óta itt vagyunk és láttuk a hirdetést, ezért jöttünk el. Nagyon tetszik ez a program, a gyerekeknek nagy élmény, mondta Soós Gábor és felesége Csányi Erzsébet, aki a tökpálinkát is megkóstolta. 

Tökéletes pálinka

A hagyományos gyümölcspárlatok mellett a sütőtökből készült italt is meg lehetett kóstolni. – Úgy gondoltuk, ha már ekkora tökök teremnek, ne vesszen kárba és csináltunk belőle cefrét, mondta Keresztes Martin. Lényegében ugyanúgy készül a tökpálinka mint bármely más gyümölcspálinka, de mivel a sütőtök húsa laza szerkezetű sokkal gyorsabban megerjed. Az alkoholfoka sem a kerítésszaggató kategória, hiszen 31 fokosra készítették azt a párlatot, amit Bőszénfán lehetett megkóstolni. Persze tökfaragás is színesítette a programot, de zsíros kenyér, tea és házi pogácsa is várta a ropogtatni valóra vágyó érdeklődőket. 

Divatba jött a tökölés

Az utóbbi évtizedben új, de jó szokást vettünk fel, kétszeresen is. Az egyik a sütőtök fogyasztásának felfutása: a régen szinte a téli túlélést segítő sütőtök manapság megint divatba jött, hála az egészséges táplálkozás terjedésének, illetve számos új recept és étel konyhánkba beillesztésének. A másik a Halloween-kultúra átvétele, ami egy új növény termesztését segítette elő hazánkban.

Szó szerint kell venni, hogy amíg a zöldségeseknél a kiterjesztett idejű görögdinnye-kínálatból futja, addig a standok egy része ezzel a kedvelt gyümölccsel van teli, aztán a helyét a kiürült konténerekben egyik pillanatról a másikra átveszi két másik tökféle: a sütőtök, illetve a dekorációs célra használt, remekül faragható Halloween-tök. 

A sütőtök termesztése kissé átalakult az utóbbi évtizedben: a klasszikus magyar fajtákat – melyek általában kerek, hamvasszürke vagy narancsos héjú, de igen nagy, 4–30 kiló közötti tököket is adtak – felváltotta a könnyebben kezelhető és szinte biztosan édes sonkatök. Ez utóbbiak 1,5–3 kilósra nőnek csak meg, könnyebb a szállításuk, feldolgozásuk, így a háziasszonyok is jobban kedvelik. Régi nagy tökféléinket sem feledjük, így azok is megtalálhatóak a piacon, az áruk kilónként 200-300 forint körül alakul.

Bármelyik sütőtökről is van szó, érdemes most bevásárolni belőlük, a tél folyamán ugyanis egyre feljebb kúszik az áruk. A most beszerzett termés akár két hónapig is elállhat még egy átlagos háztartásban is. Nem kell hozzá más, csak száraz és fagymentes, de hűvös sarok. Itt egy jól szellőző ládában – némi papír- vagy szalmafedés mellett – a tökök nem károsodnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában