Autó

2024.07.22. 11:31

Hárommilliónál többet nem fizetünk használt kocsiért

A hazai használtautó-piacon 457 ezer személygépkocsi cserélt gazdát az idei első félévben. Ez a szám 12,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félévi adatokat. A piaci szereplők várakozása szerint nagy az esély arra, hogy megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa. A somogyi autókereskedők a saját tapasztalataik alapján csak részben osztják az optimizmust.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Cséplő Péter, a kaposvári A-2009 Kft. ügyvezető tulajdonosa megerősítette a felmérések eredményét. Folyamatos felívelés mellett növekvő az érdeklődés náluk. A forgalom a nagy meleg ellenére is jó, nemcsak érdeklődő van, de üzletek is köttetnek. Nyugat-Európából, Franciaországból, Olaszországból, Németország és a Benelux államokból hoznak be autókat, bevizsgált, jó állapotú, megkímélt kocsikat dobnak piacra. 

 Sok a készpénzes vevő, akik nem hitelre vásárolnak.

 – mondta Cséplő Péter tulajdonos-ügyvezető. 
A rekordforgalmat beharangozó hírek eljutottak Molnár Andráshoz is, aki évtizedek óta foglalkozik használt autók adásvételével Kaposváron, ő azonban kétkedve fogadja a számokat. 

Mi azt tapasztaljuk, hogy alig van érdeklődő, és autót keveset adunk el.

– mondta az autókereskedő. – Azt gondolom, hogy ez a felívelő tendencia Győr, Szombathely vagy Székesfehérvár környékére jellemző, ezt mondták a banki partnereink is. 
A tavaszi kezdet még jónak ígérkezett, de a nyáron érezhetően visszaesett a kereslet. Két kategória megy, az egyik a nagyon olcsó, de még használható, a másik a 2–2,5 millió forint értékű, jó állapotú kocsi. A nagy értékű használt autókra szerinte Somogyban nincs számottevő kereslet.  

A nagy meleg is visszafogja az érdeklődést, mert ilyenkor az emberek nem az autókereskedéseket szeretik járni.

– felelte érdeklődésünkre Mészáros Péter, kaposvári autókereskedő. 

Összességében rosszabb évre számítok, mint a tavalyi vagy a tavaly­előtti. Jellemzően nem somogyiak a vevők, tíz autóból nyolcat nem Kaposvárra adunk el.

A kereskedők közülük többen is megjegyezték, hogy a közlekedésfelügyeletre a honosításhoz már csak szeptember közepére van időpont. Két hónapot azonban nem várnak az ügyfelek az autókra, ez is nehezíti az értékesítést, mert a vásárlók nyáron azért vesznek kocsit, hogy rögtön menjenek vele nyaralni. 


Országosan az első féléves rekordot beállító belföldi használtautó-piac mögött több tényező állhat. Egyrészt folyamatosan növekszik a hazai személyautó-állomány, tavaly év végén már megközelítette a 4,2 milliós határt, ami több mint 14 százalékkal magasabb az öt évvel korábbi szintnél. Másrészt a lakosság egy része jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit. 

Fotó: TIBOR KOVACS

A vevő az alsó- és középkategóriát keresi főként

A magyarországi használt­autó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát. 
Előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első hat hónapban, összesítette a JóAutó.hu
Az alsó középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus, a Volkswagen Golf, és a Skoda Octavia. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követnek. 
A leggyakoribb tíz modell között a felső középkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával, valamint az idén szintén az első tíz modell közé kapaszkodó Audi A4-gyel képviselteti magát. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában