Teljesítmény

2024.07.24. 14:03

Hét cég megszűnt, nyolcat alapítottak

Bár az első félév pozitív teljesítményt mutatott az építőiparban, mára mégis országosan 1100-zal kevesebb cég működött az ágazatban, mint tavaly.

Kovács Gábor László

Vármegyei szinten nézve a legmagasabb fluktuációt Budapest, Baranya és Bács-Kiskun vármegye produkálta, míg a legalacsonyabb értéket Zala, Veszprém és Vas vármegye érte el. Somogyban egy év alatt nyolc építőipari céget alapítottak, és hét szűnt meg. 
2024 első öt hónapjában az építőipari termelés volumene összességében 6,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – ám a volumennövekedés még nem elegendő ahhoz, hogy ugyanannyi vállalkozást tartson el, mint 2022-ben, vagy akár 2023 elején, állapította meg az OPTEN céginformációs szolgáltató. A felszámolási, kényszertörlési, végelszámolási új cégbírósági eljárások száma az idén az első félévben újra megközelítette az ötezres nagyságrendet, kismértékben elmaradva a tavalyi év hasonló időszakától, de az elmúlt hat év viszonylatában a második legmagasabb értéket hozva, számolták ki. Az aktívan működő építőipari egyéni vállalkozók száma tavaly június végén még meghaladta a 74 ezret, ám az idén alig haladta meg a 72 ezret országosan. Az idei első félév építőipari trendjében egyértelműen megmutatkozott az elmúlt évek teljesítménycsökkenése, amelynek kétséget kizáróan következményei a cégmegszűnések. A kifutó projektek és a cégbírósági eljárások időigényessége csak mostanra tette nyilvánvalóvá az elmúlt időszak negatív tendenciáját, vonta le a következtetést a legfrissebb adatokból az OPTEN. Megmutatkozott az elmúlt évek teljesítménycsökkenése az első félévben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában