Csúcsokat dönt a napenergia

2024.09.13. 11:51

A napenergia vált az új arannyá a Balatonon és Somogy megyében

Még soha nem látott mértékben növekszik a napelemek száma Magyarországon. A napenergia termelésében a Balaton régiója és Somogy megye is hatalmas előnyre tett szert.

Hajdú Marianna

A napenergia szerepe Magyarországon egyre jelentősebbé válik, 2024 júniusában a termelt elektromos áram egyharmadát már napenergiából nyertük. Az ország déli és nyugati régiói, különösen a Balaton és Somogy megye, kiemelkedő szerepet játszanak ebben a folyamatban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a napenergia terjedése folyamatosan növekszik, ami hozzájárul a fenntarthatósági célok eléréséhez.

A napenergia rendszerek egy lakosra jutó kapacitása 2023 végén
A napenergia aránya a hazai villamosenergia-termelésben évről évre növekszik, Balaton és Somogy megye jelentős szereplők ebben a folyamatban
Forrás: KSH

Napelemekkel a jövőbe

Somogy vármegye a napenergia egyik hazai fellegvárává vált az elmúlt években. A 2023-as adatok alapján a megye lakosonkénti napelemes kapacitása az ország egyik legmagasabbja lett. Balaton és környéke különösen nagy mértékben használja ki a napsütéses órák magas számát, ami ideális feltételeket biztosít a napelemes rendszerek számára. 
Nemcsak Somogy vármegye, hanem a Balaton régió is élen jár a napenergia felhasználásában. A nyári időszakokban a napenergia jelentős mértékben hozzájárul a térség energiaellátásához, és egyre több háztartás telepít napelemes rendszereket, amely hosszú távon fenntarthatóbb megoldást kínál a helyi közösségek számára.

A háztartási méretű napelemes kiserőművek és beépített kapacitásuk növekedése Magyarországon 2019 és 2023 között
A háztartási méretű napelemes kiserőművek számának és beépített kapacitásának folyamatos növekedése 
Forrás: KSH

Napenergia: az országos kép

A KSH adatai alapján Magyarország napelemes energiatermelése 2024-ben történelmi csúcsokat döntött, az országos termelés 33 százaléka napenergiából származott. Ez a lenyűgöző adat mutatja, hogy a megújuló energiaforrások egyre fontosabbá válnak, és várhatóan a jövőben még tovább növekszik majd a napenergia aránya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában