Belet feketítettek a hosszú hőhullámok

8 órája

A termés láttán sírni tudnának a diószedők

Kevesebb dió termett idén Lengyeltótiban, mint tavaly. A jó magyar fajtáknak ráadásul gyenge a minősége. Somogy legnagyobb ültetvényén szeptember közepén kezdődött el a diószüret, akkor, amikor jött egy nagyobb csapadék és megnyílt a dió héja. A szürettel várhatóan tíz nap múlva végeznek.

Marosi Gábor

Forrás: Lang Róbert

Fotó: Lang Róbert

Rázógéppel szedik le a fáról az érett diót a Juglans-Hungária Kft. 220 hektáros ültetvényén. A betakarításhoz kevés embert alkalmaznak, a gép sokak kézimunkáját váltja ki. Cziráki Imre a vállalkozás ügyvezető-igazgatója megkeresésünkre elmondta, az időjárás idén nem kedvezett a diónak, az ültetvények kármértéke egy majdnem teljes tavaszi faggyal azonos.

dió
A hőhullámok megfeketítették a dió belét Fotó: Lang Róbert

– A légköri aszály, a rengeteg hőségnap, valamint a júliusi, augusztusi csapadékmentesség rossz hatással volt a termésre – emelte ki Cziráki Imre. – A dióbél egyáltalán nem szép. Sötét, inkább fekete a színe, amit nem lehet forgalomba hozni, mert nem felel meg a kereskedelmi minőségi követelményeknek. Ezeket a rossz diószemeket beletárcsázzuk majd a földbe. Egyelőre még nem lehet megbecsülni azt, hogy mekkora az idei veszteségünk, de biztosan nagyot könyvelhetünk el – tette hozzá a Juglans-Hungária Kft. ügyvezető-igazgatója.

Méret szerint válogatják diót

Cziráki Imre arról is beszélt, a Lara, a T-83-as és a Fernor fajtájú dió minősége megfelel a követelményeknek, ezeknek a szüretelése zajlik jelenleg is. Miután a fákról lerázzák a diót, egy géppel felszedik a földről, majd beviszik a válogató üzembe, ahol már kézzel történik a munka. A diót méret szerint válogatják és 30, 32, 34, 36, valamint 38 milliméter átmérő szerint osztályozzák.

– Az a dió állja meg a helyét a kereskedelemben, amelyik világos színű, mosott, szárított és a víztartalma öt százalék alatti – mondta Cziráki Imre.

 A lengyeltóti dió egy részét itthon, a másik felét külföldre értékesítik. A Juglans-Hungária Kft. 25 hektáron mogyoróval is foglalkozik. A mogyoróból az idén kiváló termést tudnak betakarítani. Az első szállítmányokat a héten viszik majd el a vállalkozástól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint Somogyban körülbelül 600 hektáron foglalkoznak dióval.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában