Barátság extrákkal

1 órája

Barátságok mehetnek rá, ha csak hiteget a kölcsönt kérő, világi nagy cimbora

Megnőtt a barátoktól, rokonoktól kért kölcsönök száma országosan az utóbbi hónapokban. A Magyar Országos Közjegyző Kamara arra figyelmeztet, hogy az ilyen kölcsönök felét legfeljebb részben fizetik vissza. Somogyban számottevően nem emelkedett a közjegyzői okiratba foglalt kölcsönszerződések száma.

Harsányi Miklós

– Közjegyzői okiratba foglalt magánkölcsön-szerződésekből 2021-ben 19-et készítettünk, 2022-ben és 2023-ban 16-16-ot, az idén októberig ugyancsak 16 darabot, s jelenleg egy ilyen ügylet van folyamatban – közölte kedden megkeresésünkre Csillag Attila kaposvári közjegyző. – Az év végéig még várható pár ilyen kölcsönszerződés, de jelentős mértékű emelkedés az utóbbi időben nem történt. 

Rámutatott: az ember alapesetben valamelyik hitelintézettől kér kölcsönt, ami megvizsgálja, hogy hitelképes-e az ügyfél. S itt kezdődnek a problémák: akik ugyanis nem hitelképesek, azok nem juthatnak kölcsönhöz. Ilyenkor, akinek gyorsan pénzre van szüksége, általában a családban és az ismerősök között néz körül, és olyan tehetős személyt keres, aki segíteni tud. Csillag Attila szerint fontos, hogy ilyen helyzetben is mindenki körültekintő és megfontolt döntést hozzon. Ugyanis akkor van baj, ha az adós nem tudja visszafizetni a pénzt, ami könnyen a személyes kapcsolatok megromlásához vezethet. 

– Ha valaki banktól kap kölcsönt, a szerződés körül van bástyázva extra biztosítékokkal, például zálogjog kerül bejegyzésre az ingatlanra, kezesség vagy más biztosíték kapcsolódik az ügylethez – emelte ki. – Míg ha egy rokon vagy barát az adós, aki nem fizeti az adósságát határidőre, vele szemben kellemetlen lehet a végrehajtás megindítása. 

A kölcsön után szerződéssel ki lehet kerülni a pereskedést

Arra a felvetésre, miszerint milyen előnye, következménye van annak, ha a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba foglalják a felek, Csillag Attila azt válaszolta: az azonnali végrehajtást jelent. A közjegyzői közirattal ki lehet kerülni a hosszadalmas bírósági peres utat, amíg valaki a pénzéhez juthat, persze csak akkor, ha van végrehajtható vagyon. További biztosítékként jelenhet meg a közjegyzői okiratban egy zálogjog, például egy ingatlanon vagy meghatározott ingóságokon. Közjegyzői okiratba foglalt kölcsönszerződés vagy tartozáselismerő nyilatkozat birtokában gyorsabban a pénzéhez jut a kölcsönt nyújtó, mint közokirat nélkül, hívta fel a figyelmet Csillag Attila.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában