Vármegyénk időjárása

2024.06.30. 08:00

Igazi strandidővel zárul a hét

Vasárnapra élénkülő, vármegyénkben megerősödő délies széllel tovább fokozódik a hőség.

Sonline.hu

Fotó: Lang Róbert

Napos, gyengén gomolyfelhős, igazi strandidő látszik jellemzőnek, estig csapadék esélye nélkül. Éjszaka hidegfront érkezik, mely előtt már az este folyamán labilizálódhat a légkör, azaz kialakulhatnak szórványosan zivatargócok.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
vasárnap reggel 15,
vasárnap délután 30,
hétfő reggel 18 fok körül alakul.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • - Hétfőn növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de - hullámzó hidegfront okozhat a nyugati országrészben határozottabb felfrissülést, míg keleten, délkeleten egyelőre még csak a hőség mérséklődését. Szeles, változóan felhős-napos, elszórtan záporral, mérsékeltebb zivatarokkal tarkított időjárás a legvalószínűbb.
  • Kedden, keleten, délkeleten is jelentősebben mérséklődik a meleg. Mérsékelt, olykor élénkebb É-ias irányú szél várható. Alapvetően napos idő valószínű, de átmeneti erősebb felhősödések mellett néhol, nagyobb eséllyel keleten, északkeleten előfordulhat kisebb zápor.
  • Szerdára és csütörtökre döntően napos idő ígérkezik, legfeljebb elvétve alakulhat ki egy-egy zápor. A légmozgás gyenge, mérsékeltnek ígérkezik. Lassan emelkedik a hőmérséklet, így az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű időre számíthatunk.
  • Pénteken és szombaton jelentős melegedés, nyaralóidő körvonalazódik sok napsütéssel, 30 fok feletti maximumokkal, gomolyfelhőkkel és elvétve egy-két helyi zivatargóccal.
    forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában