Megyei időjárás

2024.07.06. 07:55

Szél fújdogálja a nagy meleget

Országszerte 30 fok fölé, délen néhol 35 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

1787478500

Fotó: Raketir

Szombaton a délnyugati és az északkeleti határmegyék kivételével élénk, gyakran erős lökésekkel is kísérterős DK-i széllel jelentős melegedésre készülhetünk. 
A napsütést változó erősségű fátyolfelhőzet zavarja meg időről-időre, de ebből csapadék nem valószínű.
Éjjel eleinte még országszerte élénk D-i szél fúj, majd hajnaltájt, az északnyugati országrészben várhatóan ÉNY-ira fordul a szél. Általában csillagfényes, eseménytelen idő lesz jellemző. Hajnalban, északnyugaton lehet mérsékelt felhősödés, illetve kis eséllyel futó zápor.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek délután 28,
szombat reggel 17,
szombat délután 33,
vasárnap reggel 18 fok körül alakul.

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Vasárnap az északnyugati határmegyék kivételével pár fokot tovább fokozódhat a hőség, nagyobb területen várható 34-35 fokos maximum. Ezzel szemben az északnyugati határvidéket egy elgyengülő hidegfront érintheti, melynek köszönhetően ott átmenetileg megerősödhet az ÉNY-i szél, illetve kevéssé melegszik fel a levegő. Északnyugaton elvétve kialakulhat zivatargóc is, de ott sem lászik jellemzőnek a csapadék.

- Hétfőn – növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – a térségünkben elgyengülő hidegfront okozhat az északnyugati, északi megyékben továbbra is élénkebb szelet, illetve mérsékeltebb felmelegedést. Másutt marad, sőt fokozódhat a hőség. Napközben napsütés látszik jellemzőnek, majd késő délután, este, a Dunántúl térségében és az északi megyékben kialakulhatnak hevesebb záporok, zivatargócok.

- Keddre front mögötti tiszta, napsütéses, mérsékelten gomolyfelhős idő látszik kialakulni, országszerte erős hőséggel többségében 35 fok feletti maximumokkal. Mivel az éjszakai felfrissülés is egyre gyengébb, a napi középhőmérséklet 27-28 fok körül mozoghat, ami már jelentős terhet ró a szervezetre!

- Szerdán pár fokot tovább fokozódhat a hőség, így a maximum a déli országrészben megközelítheti a 40 fokot. Napos, gyengén gomolyfelhős idő látszik a legvalószínűbbnek. Éjjel, a nyugati határszélen látszik esély felhősödésre, illetve zivatargóc kialakulására.

- Csütörtökön még jelentős bizonytalansággal, de egyelőre egy magasban érkező hideg légtömegnek köszönhetően kialakuló labilis légköri helyzet körvonalazódik. A talajszinten ez lehűlést nem ígér, de megnő a fülledtség és a viharos zivatarok kialakulásának esélye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában