Vármegyénk időjárása

2024.09.06. 07:59

Mérséklődik a kánikula

Pénteken már mérséklődni kezd a hőség és előreláthatólag a nap is kevesebbet süt majd vármegyénkben az elmúlt napokhoz képest.

Klein Péter Nándor

Fotóillusztráció

Fotó: Shutterstock

Reggel, kora délelőtt kialakulhat zápor, zivatargóc, de összességében csak kevés helyen hullik csapadék. Késő délelőttől csökken a csapadékhajlam. Időszakos felhősödésekkel lehet számolni a nap folyamán. Késő délutánra növekszik a légköri labilitás, azaz nagyobb eséllyel alakulhat ki helyi zápor, zivatargóc. Általában gyenge, mérsékelt légmozgás a valószínű. Zivatarok környezetében erősödhet fel a szél. Késő estére csökken a csapadékhajlam. Éjszaka gyengén felhős, csillagfényes égbolt lesz ismét a jellemző. 

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek reggel 20,
péntek délután 31,
szombat reggel 18 fok körül alakul.

Fronthatás nem terheli szervezetünket, de folytatódik a kánikula, amely tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • A hétvégén jelentős változás még nem tud bekövetkezni a légköri helyzetben, a nyugat felől érkező frontok egyelőre megtorpannak a Kárpát-medence határánál. Alapvetően napsütéses, nyári meleg időre lehet készülni, de változó erősségű gomolyfelhőzet adhat időszakos árnyékot, illetve szórványosan, elsősorban délután, este kialakulhatnak helyi záporok, zivatargócok is. Egyelőre csak kevés helyet érint csapadék.
  • Jövő héten megnő az esélye a térségünket uraló anticiklon leépülésének, ami teret adhat egy nyugatról érkező mediterrán ciklonnak, illetve vele a nedvesebb, hidegebb légtömeg beáramlásának. beáramlásának.
  • Hétfőn növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de a nyugati országrészben borongós, esőkkel, zivatarokkal tarkított időre van kilátás jelentősen visszaeső hőmérséklettel. A keleti térségben még inkább csak erőteljesebb felhősödés a valószínűbb számottevő csapadék nélkül. A hőmérséklet is csak ár fokot csökken az előző naphoz képest.
  • Kedden tovább terjeszkedhet a lehűlést és esőket hozó ciklon kelet felé. Országszerte visszaeshet a hőmérséklet. A csapadék eloszlása még nagyon bizonytalan, de kiadósabb eső érkezésének is megvan az esélye. Tartósabb csapadék esetén kifejezetten hűvös lehet a délután.
  • Szerdán várhatóan kelet felé tovább mozog a csapadékot és lehűlést hozó felhőzet. Mögötte, nyugat felől egyre többfelé kisüthet a nap, miközben keleten még szórványosan lehetnek záporok. Marad a mérsékeltebb, évszakos átlag körüli hőmérséklet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában