Megyei időjárás

2024.09.08. 07:55

Napsütéssel indítunk, felhőkkel zárunk

Vasárnap napközben sem látszik még esély komolyabb esőre.

1837001113

Fotó: Roman Samborskyi

Délelőtt még országszerte a napsütés látszik jellemzőbbnek, de nyugat felől felhősödés kezdődik. Eleinte áttetsző, majd fokozatosan vastagodó felhőréteg húzódik a Dunántúl, majd késő délután már a középső és keleti országrész fölé is.
Az ország ÉNY-DK irányú, középső sávjában időről-időre erősebb lökésekkel is kísért élénk DK-i szél fúj, míg délnyugaton és északkeleten mérsékeltebb marad a légmozgás.
Az esti időszakban, a nyugati országrészben jelentősen megnövekedhet a légköri labilitás. Szórványosan, de nagyobb számban kialakuló záporokkal, illetve zivatarok esélyével lehet számolni arrafelé. Keleten egyelőre még marad a csapadékmentes, felhősödő égbolt.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat délután 30,
vasárnap reggel 18,
vasárnap délután 30,
hétfő reggel 18 fok körül alakul.

Számottevő fronthatás nem terheli szervezetünket. A frontérzékenyek javulást tapasztalhatnak. Jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre nem kell számítani, a legtöbb időjárás okozta tünet enyhül, illetve megszűnik. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
Jövő héten hasonlítani sem fog időjárásunk a jelenlegi, illetve az augusztusi időszakhoz. Leépül a térségünket hetek óta uraló anticiklon, ami teret ad a nyugatról érkező ciklonoknak és azok frontjainak, illetve vele a nedves, hidegebb légtömeg beáramlásának.
- Hétfőn megérkezik a nagy változás, országszerte borongós idővel, nyugat felől terjeszkedő esővel. A csapadék eloszlása továbbra is bizonytalan, de a nap első felében elsősorban nyugaton valószínű kiadós eső. A középső országrészt előreláthatólag déltájban érheti el a csapadék nagyja, míg a Tiszántúli térségben inkább csak este, éjjel valószínű kiadósabb eső. A déli területeken zivatar is előfordulhat. Nyugaton 20 fok köré, néhol az alá esik vissza a hőmérséklet, míg keleten, ahol délelőtt még a nap is előbújhat, 26-28 fok is lehet még a front érkezése előtt. A front előtt átmenetileg többfelé megerősödhet a DDK-i légmozgás, majd egyre többfelé É-ira fordul a szél.

- Kedden várhatóan kelet felé halad, illetve távozik a hidegfront, így legtovább keleten maradhat borult az ég, nyugat felől egyre többfelé előbújhat a nap. A szakadozó, vékonyodó felhőzetből elszórtan még lehetnek kisebb esők, záporok. Az ország ÉNY-DK irányú, középső sávjában élénk, erős, másutt mérsékeltebb ÉNY-i szél fúj. Kissé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten valószínű a leghűvösebb.

- Szerdán előreláthatólag nyugodt, napsütéses időjárású nap valószínű gyenge vagy mérsékelt felhősödésekkel, elvétve jelentéktelen záporral. A szél várhatóan legyengül, kellemesen, az évszaknak megfelelően alakul a hőmérséklet.

- Csütörtökön, pénteken – jelentősen növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – egy újabb ciklon és annak frontrendszere érheti el térségünket nyugat felől. Eleinte a ciklon előtti melegfront hozhat D-i széllel meleg, nedves, labilis légtömeget, majd a ciklon hátoldalán erőteljes hidegfront okozhat zivatarokat, erős ÉNY-i szelet és lehűlést. forrás: eumet.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában