Vármegyénk időjárása

2 órája

Hűvös, borongós időre számíthatunk

Szerdán a hűvös, de a korábbiaknál enyhébb hajnalt követően az évszakos átlagnak megfelelő nappali hőmérséklet várható vármegyénkben.

Fotó: Flajsz Peter

Nyugat felől vastagodó felhőzet sodródik az ország fölé. Délelőtt a Nyugat-Dunántúl területén már számítani kell változó intenzitású, ismétlődő esőkre, másutt még nem valószínű csapadék. A déli órákban már az ország nyugati felén egyre többfelé elered az eső. Éjszaka országszerte borongós idő lesz a jellemző. Kelet felé mozog a csapadékmező, gyengülnek, ritkulnak a záporok.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szerda reggel 12,
szerda délután 13,
csütörtök reggel 10 fok körül alakul.

Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához (forrás: met.hu)

A legvalószínűbb folytatás: 

  • Csütörtökön újabb csapadékmező érkezése körvonalazódik DNY felől. Az látszik a legvalószínűbbnek, hogy délelőtt főként délnyugaton lehetnek ismétlődő esők, záporok, majd délután, este átterjedhet a csapadék a teljes országra. Kiadós mennyiségű eső ígérkezik.
  • Péntekre már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de még alapvetően borongós égbolt és ismétlődő esők, záporok látszanak valószínűnek. Délután, déle felől kissé csökkenhet a felhőzet, északabbra helyeződhet a csapadékmező, majd estefelé már országszerte csökkenhet a csapadékhajlam. Elvétve még ekkor is lehetnek szemerkélések.
  • Szombatra még többségében felhős égbolt ígérkezik. A nyugati térségben látszik esély szűrt napsütésre, míg keleten elszórtan. Tartós, kiadós eső már nem valószínű, de elszórtan szemerkélés, szitálás ezen a napon is előfordulhat.
  • Vasárnapra már több esély látszik tartós napsütésre, bár délelőtt, keleten és délen még sok lehet a felhő, és egy-két záporeső is kialakulhat. Estére tovább csökken a felhőzet, éjszaka már tisztuló, csillagfényes égbolt látszik valószínűbbnek, de sokfelé képződet párásság, ködfoltok.
  • Hétfőtől frontmentes, nyugodt, őszi időjárás kialakulása egyelőre a legvalószínűbb. A hajnali párásság, illetve az abból kialakuló rétegfelhőzet eloszlásának időtartama bizonytalan, de délutánonként napsütéses, kellemes hőmérsékletű időre van kilátás.

(forrás: eumet.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában