Vízimentés

3 órája

Balatoni mentés: felborult a csónak, vaksötétben segítettek a rendőrök

Hazánk legnagyobb tava ősszel is komoly feladatok elé állítja a vízirendőröket: csak az elmúlt hétvégén négy esetben öt személyt mentett ki a vízből a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya.

Harsányi Miklós

Egy 41 éves férfi és 74 éves édesapja pénteken késő este a Balatonlelle előtti vízterületen, a parttól több mint 500 méterre borultak fel a csónakjukkal, mert a horgony felhúzása közben elszakadt a kötél – derült ki a SVMRFK hétfői tájékoztatójából. A vízirendőröknek szerencsére a vaksötétben is sikerült azonnal megtalálniuk őket, a bajbajutottakat  a balatonlellei kikötőben adták át a mentőszolgálat munkatársainak. 

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet: a Balaton jelenleg 12-12 Celsius fokos, így hipotermia vagyis az emberi test kihűlésének veszélye már rendkívül rövid idő alatt fennáll. A Balatonon ilyenkor tapasztalható hirtelen leszálló sűrű köd és a 10 Celsius fok körüli, majd később már az alatti vízhőmérséklet együttesen nehezebbé teszi a a víziközlekedést. November elsejétől  március 31-ig vízijárművekről már tilos lesz az éjszakai horgászat, csak hat és 22 óra között szabad majd horgászni.

A viharjelzési szezon után kiemelten fontos a vízre szállás előtt az időjárás-előrejelzés megismerése – közölték. Ez a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. www.met.hu honlapján vagy a Meteora mobil applikációján keresztül is elérhető. 

Biztonságot ad az irányt és a saját pozíciót is mutató eszközök - iránytű, GPS, radar - használata. Javasolt a GPS megléte, a lényeges pontok - legközelebbi partszakasz, legközelebbi és környező kikötők - elmentésével. A segélykérések során hívható a 112-es segélyhívószám, mely már a segélykérő helyadatait is elküldi, amennyiben IOS vagy Android rendszerű okostelefonról indítják a hívást. A rendőrök ezzel együtt azonban azt javasolják, ha baj történik, inkább a 1817-es vízi segélyhívót tárcsázzák, mert a segítség sokkal gyorsabban érkezhet. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában