Végső nyughely

3 órája

Urnás temetés váltotta fel a koporsóst, inkább hazaviszik a hamvakat

Egyre többen, a családok körülbelül 30 százaléka dönt úgy, hogy elhunyt szerettük hamvait nem a temetőben helyezik örök nyugalomra, hanem inkább hazaviszik. Györki Béla, a Temet.hu tulajdonosa kérdésünkre elmondta, ezt elsősorban anyagi megfontolásból teszik, azonban így is biztosítaniuk kell, hogy a hozzátartozók leróják a kegyeletüket, mint a hagyományos temetésnél.

Marosi Gábor

A temetések 50 százaléka urnás szertartás már a falvakban is. A sírmegváltás tíz évre átlagosan 10 ezer forintba kerül, ennek ellenére vannak, akik nem a temetőt választják szerettük végső nyughelyéül. – Ilyen esetben ki kell tölteni egy nyilatkozatot arról, hogy az urnát hová viszik pontosan, és az elhunyt hozzátartozói milyen időpontban róhatják le a kegyeletüket – emelte ki Györki Béla. – Meg kell adni, hogy a hét melyik napján, és pontosan mikor biztosítanak lehetőséget az urna láthatására. Ezt az információt mi is eltároljuk, és ha mondjuk külföldről jön haza egy rokon és igazolja, hogy az elhunyt hozzátartozója, akkor meg tudjuk neki mondani, mikor és hol van lehetősége leróni a kegyeletét – mondta a Temet.hu tulajdonosa.

temető, temetés
Urnás temetés váltotta fel a koporsóst. Fotóillusztráció: Lang Róbert

Györki Béla arról is beszélt portálunknak, összesen 13 temetőt üzemeltetnek és szinte mindegyik esetében elmondható, hogy átalakultak a temetési szokások. Egyre népszerűbbek és folyamatosan épülnek a falvakban az urnafalak. Sokan választják ezt a fajta temetést, mert a későbbi költségeket el lehet kerülni. Nem kell sírkövet vásárolni és gondozni a hantot. Hozzátette, aki azonban a hagyományos, koporsós temetést választja faluhelyen, nem kell azon aggódnia, hogy nem lesz üres hely a sírkertben.

Kaposváron az urnás temetés felváltott a koporsóst

A városi temetők azonban jóval telítettebbek. Puskás Péter, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta, a kaposvári Keleti temetőben már nincsen üres sírhely. Ha valakinek lejár a sírhely megváltása és a felszólítás után a hozzátartozó egy évig nem hosszabbítja meg, akkor felszámolják a sírhelyet és annak a helyén újat hoznak létre. – Ilyenkor exhumáljuk a csontokat, elhamvasztjuk azokat, majd a Nyugati temető szóróparcellájába helyezzük – emelte ki Puskás Péter.

Kaposváron egyébként az urnás temetés felváltotta a koporsóst. Körülbelül 80 százalékban urnás szertartások kérnek a családok. A Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, az urnaligetben, illetve a Nyugati temető hátsó részén még vannak szabad területek, ahová lehet temetkezni. A Hősök temetőjének déli oldalán is bőven van hely, de az nem népszerű a családok körében.

Hosszú évekre elegendő hely van a temetőkben 

Kadarkúton kettő temetőben, az Árpád és a Körmendi utcaiban is végső nyugalomra lehet helyezni az elhunyt hozzátartozókat. Előbbi régen a katolikus, utóbbi a református temető volt, de már hosszú évek óta az önkormányzat üzemelteti mindkettőt. Karsai József a település polgármestere elmondta, a két temetőbe még hosszú évekig lehet temetkezni annyi hely van, és az urnafalat is minden évben bővítik. Kadarkútnak 5 lezárt temetője is van a településrészeken, ahol új sírt nem lehet nyitni, csak a meglévőket tudják gondozni a hozzátartozók. Karsai József arról is beszélt, az egyes sírhely megváltási díja 25 évre bruttó 2796 forintba kerül, az újraváltása szintén 25 évre 5328 forintba. Az urnafalért 10 évre bruttó 12 ezer 881 forintot kell fizetni, újraváltva pedig 24 ezer 536-ot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában