Zákányi gyermekgyilkosság: látni akarta az anyán a fájdalmat, ezért nem ölte meg magát

Vélhetően nem szerette, és csak tárgyként tekintett gyermekére a zákányi apa, aki napokkal ezelőtt megölte két éves kisfiát. Erről Lantos Marianna igazságügyi pszichológus szakértő beszélt a Sonline.hu-nak. A szakember úgy fogalmazott, a gyermeket, mint „eszközt” akarta felhasználni a célja érdekében. Feltételezhetően látni akarta a fájdalmat az anya arcát abban a pillanatban, amikor megpillantja halott gyermekét.

Marosi Gábor

Lantos Marianna szerint, sajnos nagyon gyakran lehet tapasztalni családjogi ügyeknél, válásnál, gyerekelhelyezési pernél, hogy ha az egyik félnek nem ítélik meg a gyereket és nem lehet az övé, akkor olyat tesz, hogy a másiké se legyen. Ilyenkor a gyermeket megöli, vagy a kárára cselekszik. A bosszúállás és a fájdalomokozás is motiváció lehet ilyen esetben. Az igazságügyi pszichológus szakértő kiemelte, alapvetően nem biztos, hogy szétesett személyiség volt az elkövető, de ha kábítószeres, alkoholos befolyásoltság vagy bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt állt, akkor az is kiválthatta a gyilkosságot.

LANG7960, Zákány, gyermek
A családi ház néhány gyermekjátékkal. Fotó: Lang Róbert

A meggyilkolt kisfiú rokonsága arról is beszélt a Sonline.hu-nak, hogy Tibor, az apa a brutális gyilkosság után azért csalta otthonába a fiú édesanyát, mert vélhetően végezni akart vele. Lantos Marianna ezzel kapcsolatban elmondta, nem biztos, hogy a férfi meg akarta ölni a volt párját, lehet, hogy csak a fájdalmát akarta látni abban a pillanatban, amikor az anya megpillantja halott gyermekét.  

Az elkövető a gyilkosság után egy pokróccal letakarta a kisfiú holttestét, majd másnap átvitte magához a másik gyermekét és megettek egy pizzát a lakásban. Lantos Marianna erre reagálva azt mondta, más szakemberek is értetlenül állnak ezelőtt, ugyanis nagyon ritkán lehet az elkövetés után ilyen viselkedéssel találkozni. 

– Felfoghatatlan, hogy a másik fia jelenlétében normálisan tudott viselkedni – emelte ki az igazságügyi pszichológus szakértő.  

A férfiban nem volt annyi érzés, hogy esetleg a nagyobbik gyermeke megtalálhatja majd a kicsi holttestét. Az biztos, ha ez megtörténik, akkor a látvány súlyosan traumatizálta volna. Ez egy megmagyarázhatatlan viselkedés.

 – tette hozzá a szakember.

Áthívta pizzázni a másik fiát, miután megölte a kétéves gyermekét

A brutális gyilkosság után az apa még néhány napig úgy tett, mintha semmi sem történt volna, majd amikor a rendőrök bementek hozzá, elkövette az öngyilkosságot. Lantos Marianna kiemelte, ilyen estben nem jellemző a több napos várakozás. 

Feltehetően azért nem végzett magával a férfi, mert azt várta, volt párja menjen át hozzá, és tudni szerette volna, mi lesz a hatása annak, amit elkövetett.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában