Irgalom nélkül

2024.10.16. 08:34

A láthatáson öltek a gyermekgyilkos apák, megrázta az országot a brutális zákányi eset

Az egész országot megrázta a múlt hét végén elkövetett és hétfőn napvilágra került zákányi gyermekgyilkosság, mely során egy 37 éves férfi D. Tibor különösen brutális módon, egy disznóölő taglóval meggyilkolta kétéves kisfiát. A zákányi eset nem egyedi, két évvel ezelőtt Hetesen egy nyolc éves kisfiút ölt meg az édesapja a láthatáson, aki önmagával is végzett.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk brutális gyermekgyilkosságot követett el egy 37 éves Zákányban élő férfi. D. Tibor legfrissebb kapcsolatából született kisfiát elvitte az édesanyjától, s a láthatás hétvégéjén meggyilkolta. Egy disznóölő taglópisztollyal végzett az ártatlan kisfiúval. A szörnyűség után korábbi kapcsolatából született nagyobb fiát áthívta magához pizzát enni, közben egy pokróccal takarta le a meggyilkolt féltestvért. A rokonok elmondása szerint, vélhetően a gyermek édesanyjával is végzett volna, mert próbálta a házhoz hívni azzal a céllal, hogy tisztázzák a megromlott kapcsolatukat, ám addigra már megölte közös gyermeküket. Végül, miután a rendőrök a házához mentek, megpróbálta megölni magát, ám súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

zákány, gyerekgyilkosság
Ebben a zákányi házban történt a gyilkosság. Fotó: Lang Róbert

A közösségi médiában megosztott információk alapján összeállítható egy helyzetkép, mely szerint a gyilkosság feltételezett elkövetőjének megromlott a kapcsolata a kisfiú édesanyjával, üzleti nehézségei is lehettek, kilátástalannak ítélhette meg helyzetét, legalábbis az interneten felelhető bejegyzések alapján ez feltételezhető. Labilis lelkiállapotára több poszt és hozzászólás is utal.

(A szörnyű gyermekgyilkosság esetén jogi értelemben nem beszélhetünk láthatásról, mert a két szülő közötti viszonyt nem rendezte bíróság, jogerős végzésről nincs tudomásunk kettőjük között. A szerk.)

A zákányihoz hasonló gyerekgyilkosság történt 2022-ben Hetesen

Kísértetiesen hasonló gyermekgyilkosság két és fél évvel ezelőtt történt Hetesen. Meggyilkolta nyolcéves kisfiát, majd önmagával is végzett egy 41 éves férfi 2022 májusában. Tettét feltehetően előre kitervelte, mert egy „Ne gyere be, hívd a 112-t” feliratot tett ki a háza ajtajára, nehogy valaki megzavarja szörnyű tettében. Ebben a gyilkossági ügyben 2022-ben zárult le a nyomozás. A zákányihoz brutalitásában és kivitelezésében is hasonlított a hetesi eset, a férfi kétehetenként esedékes láthatáson követette el szörnyű tettét, s kegyetlen módon, több késszúrással végezte ki a saját fiát, majd szíven szúrta magát. 

hetes, gyilkosság, gyerekgyilkosság
A „Ne gyere be, hívd a 112-t” felirat a hetesi helyszínelésnél. Forrás: somogyi rendőrség

Ugyanilyen motiváció mellett gyilkolt Vámosgyörökön egy édesapa, aki két lányát álmukban gyilkolta meg brutális módon, szintén 2022 májusában.  Az apa feleségét többször megerőszakolta és a gyerekeit is rendszeresen verte. A férfi nem tudta feldolgozni, hogy felesége elvált tőle és a gyerekek az anyához kerültek. Ezért egy hétvégén elvitte magához a lányokat, s ott gyilkolta meg őket. A férfi a gyilkosságot követően vonat elé ugrott Adácsnál. Súlyos sérülései lettek, de túlélte az öngyilkossági kísérletet.  Később elítélték, életfogytiglant kapott.

gyerekgyilkosság, gyilkosság
Így vezették be azt a férfit a tárgyalásra, aki 2022-ben saját lányai életét vette el. Forrás: Origo.hu

Kiterjesztett öngyilkosság, vagy kegyetlen bosszúvágy?

A pszichiátria meghatározása szerint kiterjesztett öngyilkosságról akkor beszélünk, ha egy személy más személyt vagy személyeket, azok tudta és beleegyezése nélkül „bevon” az öngyilkosságba. Fontos kritérium, hogy az elkövetésétől számított meghatározott időn belül – amely legtöbbször 24 órát jelent – az elkövető öngyilkosságot követ el

A kiterjesztett öngyilkosságokra vonatkozó fő kérdés, hogy az emberölésekhez vagy az öngyilkosságokhoz sorolhatók-e vagy esetleg külön kategóriát képez? Jogi értelemben más ember megölése – akár annak beleegyezésével, akár az elkövető öngyilkosságával is – büntetendő cselekmény, így a jog a kiterjesztett öngyilkosságot az emberölés speciális – a Büntető Törvénykönyvben egyébként nem nevesített – alakzatának tekinti.

A nemzetközi pszichiátriai szakirodalom a kiterjesztett öngyilkosságot önálló fogalomként tartja számon. A magyar pszichiátria tudománya is hasonlóképpen vélekedik: bár az öngyilkosságok között tárgyalja e cselekményt, nem sorolja sem a pszichotikus, sem a nem pszichotikus öngyilkosságokhoz, hanem külön kategóriaként kezeli.  Forrás: onlinepszichologus.net/blog

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában