Húsvéti ajándék

2019.04.10. 11:30

Plüss, homokozó készlet is lesz a nyuszi kosarában

Húsvétkor is sokan a zsebükbe nyúlnak, többen ötezer forintot is elköltenek ünnepi ajándékra. A játékboltok forgalma is nő egy kicsit, legtöbbször a reklámozott termékek azok, melyekre igazán vágynak a gyerekek.

Gyeszát Zsolt

Kaposvár A magyar szülők egyharmada ötezer forint felett, egynegyede 3-5 ezer, egyötöde 2-3 ezer forintot költ gyermeke húsvéti ajándékára az idén. A gyerekek kreatív vagy szabadtéri játékot, sporteszközt találnak majd a nyuszi kosarában, de népszerűek az építő- és társasjátékok is – derült a REGIO JÁTÉK kutatásából, melyet a Pénzcentrum is ismertetett.

– Valóban vannak szülők, akik ötezer forintot is elköltenek a húsvéti ajándékokra – mondta Röhrigné Radvánszky Zsuzsanna, egy kaposvári játékbolt tulajdonosa. – Persze, azért nem mindenki engedhet meg ennyit magának. Gyakorta előfordul, hogy a nagymama és az anyuka összeadja a gyermek meglepetésére szánt pénzt, így egy kicsit nagyobb értékű játék kerülhet a húsvéti fészekbe. Azok a legkelendőbb játékok, melyekkel a reklámokban is találkoznak a gyerekek. Húsvét közeledtével sokan keresik a plüss nyuszikat, de a vízben oldódó tojások is divatosak, melyek valamilyen kis állatfigurát rejtenek. Sok gyermek vágyik olyan plüssre, mely megváltoztatja a színét, ha végigsimítják rajta a kezüket. A LEGO örök sláger, húsvétra is többen vásárolják. Ám a klasszikus szabadtéri játékok sem mentek még ki a divatból, tollast, homokozókészletet is vásárolnak a szülők ilyenkor. Elmondható, hogy húsvét előtt egy kicsit nő a bolt forgalma. Vannak, akik nem az üzletben, hanem a webshopunkon keresztül vásárolnak meglepetést.

A felmérésből kiderült: az ajándékok bontogatásán túl a locsolkodás is biztos program az idén. Tízből nyolc kislány számít a reggeli ébresztőre húsvéthétfőn, édességgel, hímes tojással, pénzzel várják a locsolókat. A kisfiúk kétharmada tervez útra kelni verssel és kölnivel.

– Mi is tanulunk locsolóverseket a gyerekekkel, a tavaszi szünetben pedig majd az apukák segítségét kérjük ehhez – mondta Illésné Tóth Szilvia, a kaposvári Damjanich Utcai Tagóvoda vezetője. – A szünet után a kisfiúk kölnit ragadnak majd és elmondják a locsolóverset az intézménybe járó kislányoknak, óvónőknek. Azt hiszem, csak kevesebb gyermek locsolkodik ma már, így fontosnak tartjuk az intézményben, hogy megőrizzük ezt a hagyományt.

Megkérdeztük: Ön mennyit költ húsvéti ajándékokra?

Marosi Roland, Kaposvár: Leginkább pénzt ajándékozunk húsvétkor, azt mindenki arra költheti, amire szeretné. Úgy ötezer forintot szánunk fejenként. Ez még kiegészül egy külföldi nyaralással is, mondhatjuk, hogy az is a húsvéti ajándék része. Három lány van a családban, egyikük kivételével felnőtt korúak. Várják a locsolást, fontos számukra a hagyomány.

Andicsné Valenta Ivett, Kaposvár: Két gyermek van, egy és három évesek. Ötezer forint értékben kapnak húsvéti ajándékot fejenként. Inkább kinti játékokat veszünk, amivel kicsalhatom őket a jó időre. Többek között homokozó készletben, labdában, dobós játékban gondolkozom. A lányom még csak három éves, de nagyon várjuk vele a locsolást is. Tojást festünk, muffint is sütünk a locsolóknak.

Pellérdi Gyuláné, Kaposvár: Két lányunokám van, egyikük 19, másikuk 20 éves. Mivel felnőttek már, valami értékesebb húsvéti ajándékban gondolkozom. Még nem tudom pontosan, hogy mi lesz az, de például ágynemű vagy valami hasonlóképpen hasznos holmi jöhet szóba. Azt hiszem, nagyjából ötezer forint értékben költök majd az ajándékra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában