sikerfilm

2019.08.27. 09:40

Tarolt a Róka Mese a Diákfilmszemlén

A legjobb dokumentumfilmes díját kapta meg a Róka Mese című alkotásáért Budavári Roland a 26. Országos Diákfilmszemlén. A 19 éves gamási fiút választották a megmérettetés legtehetségesebb fiatal alkotójának is.

Góz Lilla

A legjobb dokumentumfilmes díját kapta meg a Róka Mese című alkotásáért Budavári Roland a 26. Országos Diákfilmszemlén. A 19 éves gamási fiút választották a megmérettetés legtehetségesebb fiatal alkotójának is a hétvégi budapesti filmfesztiválon. Több szekció tucatnyi alkotója közül választották a somogyi fiatalember dokumentumfilmjét a legjobbnak.

– Komoly színvonalú verseny volt, a nevezők többsége a filmes szakmát tanulja, ezért is nagy öröm számomra, hogy a legjobb fiatal alkotónak választottak és a Róka Mese pedig a dokumentumfilmek között lett a befutó – mondta el a gamási fiú. Hozzátette: a szakmai zsűri elégedett volt alkotása minőségével és kiemelte az egyéni látásmódot. Filmjében festői erdei környezetben, szarvasbogár és éti csiga mászik a fatörzsön, a kotorékokból pedig rókakölykök bújnak elő és megszeppenve figyelik lakhelyüket és környékét.

– Tavaly és idén májusban forgattam a kotoréknál. Igyekeztem a lehető legközelebb menni, egy fa mögé bújtam és álcáztam magam vadászruhában – mesélte Budavári Roland.

Hatévesen határozta el, hogy vadász lesz. Fényképezőgéppel a nyakában felnőtteket meghazudtoló távolságokat járt be az erdőben. 2016-ban pedig szarvasbőgésről készített filmjéért a Kárpát-medencei Természetfilm Szemlén különdíjat kapott. Két évvel később Ahogy én vadászom alkotását ismét különdíjjal jutalmazták. A forgatókönyvet is ő írta, amelyet édesanyjával átnézetett, a felvételek készítésekor pedig édesapja volt segítségére. Budavári Roland leérettségizett a szőcsényi Széchenyi Zsigmond Szakgimnáziumban, jelenleg egy vadásztársaságnál dolgozik, de szeretne a jövőben továbbtanulni. Ahogy én vadászom filmjének második része nyár végére készül el.

– Megvan a fegyverem, letettem a vizsgát és a filmben azt mutatom be, hogyan járom az erdőt már hivatásos vadászként – jegyezte meg a fiatal fiú. Hozzátette: bízik abban, hogy a magyar televíziós csatornák is érdeklődnek majd alkotásai iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában