Egyedi alkotások

2022.06.13. 14:00

A digitális változat nem tudja lekörözni a személyre szabottat

Emlékkönyveket, naplókat és albumokat készít szabadidejében Balazsi Eszter kaposújlaki származású grafikus.

Andricz Gabriella

Célja, hogy egyedi és személyre szóló legyen minden egyes könyv borítója, amelybe a fontos pillanatok emlékei kerülnek. Eszter főállásban marketingesként dolgozik Budapesten, éjszakánként és hétvégente viszont „átváltozik” alkotóvá. Az esztétikum és a hasznosság párosításában hisz, és fontosnak tartja, hogy termékei lelkileg is megérintsék azokat, akiknek készülnek. – Több mint 10 évvel ezelőtt találtam ki az Örömkönnyek Szelence nevet – mondta –, mert szerettem volna ezzel is kifejezni azokat az érzelmeket, amelyeket az általam készített ajándéktárgyak hozhatnak elő az ajándékozottban. 

 

Eszter rajz- és vizuáliskommunikáció-tanárként diplomázott a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán, s tavaly megszerezte a lakberendező képesítését is. – Folyamatosan kísérletezek, új technikák után kutatok és általában ki is próbálom azokat – tette hozzá Eszter. – Anyu keramikusként és kézművesként rengeteg technikát megtanított nekem, ami a mai tudásom alapjául szolgál, apu pedig mindig olyan kitartó, találékony és kreatív volt, hogy a mai napig nem fordulhat elő olyan, amire ne találna megoldást. 

– Amikor megkaptam az első színes levélpapír-boríték szettemet, naplómat, teljesen beléjük szerettem, nekem kincsek voltak – emlékezett vissza Eszter. – Mára ez odáig fajult, hogy gyakorlatilag nem szabad betennem a lábamat papír-írószer boltba, mert az nekem kész anyagi csőd. Ha látok valahol mégis egy különleges tapintású papírt, már gondolkozom is azon, hogyan építhetném ezeket be a termékeimbe. 

Számítógépes programmal készülnek a grafikák, amelyek egy részét Eszter tervezi és rajzolja, majd magasfényű laminálással teszi tartóssá. A kezdeti bizonytalanságok után az alkotókedve is fellendült, hisz rengetegen keresik az egyedi ajándékokat. 

– Több ezer napló talált már gazdára, ballagási, leánybúcsúi vagy éppen születésnapi ajándékként – mesélte Balazsi Eszter. – Úgy gondolom, hogy ha egy ajándékról beszélünk, akkor egy kézzelfogható és leginkább személyre szabott dolgot nem igazán tud lekörözni egy digitális változat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában