Helyi közélet

2023.08.14. 12:00

A vendég elment, de a pénz még nem jött

Marosi Gábor

Több somogyi apartmantulajdonos is fut a pénze után, mert az egyik legnagyobb külföldi szállásfoglaló oldal, a Booking nem fizette ki az eltöltött vendégéjszakák után járó díjakat. Balaton-parti szállásadók – nevüket nem vállalva – lapunknak elmondták, több heti, van akinek több havi pénzzel tartozik a szállásfoglaló oldal. Sok vendég ugyanis a szoba árát a Bookingnak küldi el, az apartmantulajdonosok pedig csak utólag kapják meg a foglalási díjat. 
Az egyik lellei szállásadó elmondta, szerdán már fizetett neki a külföldi cég, de több tízezer forinttal még tartoznak. Új szerződést is kötött a céggel, amelyben tisztázták, hogy a jövőben kizárólag ő kapja meg a pénzt, hogy gyorsabban hozzájuthasson a foglalási összeghez. 
Több apartmantulajdonos is elmondta: az eset miatt arra kérik leendő vendégeiket, hogy ne a rendszeren keresztül, hanem közvetlenül a szálláshely oldalán foglaljanak szobát. A Magyar Turisztikai Ügynökség online kérdőívben méri fel, hogy mennyi érintettje van a tartozási ügynek. Több mint 6 ezren már válaszoltak kérdéseikre, 80 százalékuk jelezte, hogy a Bookingnál voltak fizetési problémák. 
Boda Róbert kaposvári ügyvéd szerint, ha a szállásadót nem fizetik ki, akkor perelni tudja a foglalással foglalkozó céget. Ebben az esetben perközösséget nem érdemes alakítaniuk a szállásadóknak. Viszont érdemes lenne átállniuk arra, hogy közvetlenül nekik fizessék ki a vendégéjszakák díját. 
Az esettel kapcsolatban a Booking annyit közölt, sajnálja, hogy kellemetlenséget okozott az időzített rendszerkarbantartással. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában