Kenyér lesz a jóságból

2023.08.03. 11:28

Az összetartozást jelképezik a somogyi búzaszemek

Tizenharmadik éve gyűlnek a búzaszemek a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Somogyban is. Azt mondják a gazdák, az olyan nehéz évben is bele kell, hogy férjen egy-egy zsák gabona adományozása, mint az idei.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

Gyűlnek a búzával teli zsákok Bárdudvarnokon. Vass Zoltán gazdálkodó a kezdetek óta, tizenharmadik éve vesz részt a Magyarok Kenyere programban. Telephelyén gyűjtőpont működik. – Eddig ötvenegy gazda csaknem háromtonnányi búzát hozott – mondta el Vass Zoltán. – Úgy vélem, nem az a lényeg, hogy egyvalaki sokat hozzon, hanem mindenki egy zsákot, amellyel kifejezi a program iránti elkötelezettségét. 
Szerinte nehéz években is lehet számítani a somogyi gazdákra. – Idén sem volt kiemelkedő a búza termésátlaga, hektáronként átlagosan 6 tonna termést tudtunk aratni, a felvásárlási ár fele a tavalyinak, és az input anyag iszonyatosan drága – jegyezte meg Vass Zoltán
Balatonöszödön is évek óta működik gyűjtőpont. – Jellemzően az aratás végén szoktak adományozni a gazdák, vannak, akik még nem végeztek a betakarítással – mondta el Bolla Sándor. – Ennek ellenére már sokzsáknyi búza érkezett hozzánk. Évről évre nő az adakozási kedv a gazdák részéről. Nehéz év az idei, de úgy gondolom, bele kell, hogy férjen mindenkinek egy zsák búza adományozása, hiszen ez a program az összetartozást jelképezi – emelte ki Bolla Sándor
– A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői az egyik legfőbb feladatuknak tekintik a Magyarország egész területéről, valamint a Kárpát-medence magyarlakta településeiről felajánlott búza összegyűjtését, megőrlését, majd az így előállított magyar lisztet egyházi és civil szervezeteknek, intézményeknek adományozzák – mondta el Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke. Hozzátette: vármegyénkben összesen tizenöt gyűjtőponton adhatják le adományaikat a gazdák egészen augusztus huszadikáig. 

Bárdudvarnokon is gyűlnek a búzával teli zsákok.

Csaknem nyolcezren kaptak tavaly a somogyi adománylisztből 

– Somogyban tavaly 439 gazda jóvoltából több mint 48 tonna búza gyűlt össze, amelyet a barcsi malomban 28 tonna lisztté őröltek – jegyezte meg Madarász Zoltán. Hozzátette: a lisztadomány egy része külhoni magyar szervezetekhez, nagyobbik része viszont a vármegye rászorulóihoz került. Közel nyolcezren kaptak lisztet a szociális intézményeken, gyermek­otthonokon, egyházakon és a Kaposi Mór Oktató Kórház alapítványán keresztül. A programhoz kapcsolódóan a Pacs és Társa Kft. önként, adományként vállalta a fuvarozást. Idén a Zala-Cereália Kft. vállalta a somogyi búza őrlését. A somogyi búzák összeöntési ünnepségét a Mária-napi búcsúhoz kapcsolódva augusztus 15-én rendezik Balatonöszödön. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában