Sonline.hu videó

2023.08.18. 16:19

Csapatzászlót adományoztak a területvédelmi ezrednek

Csapatzászlót kapott pénteken a Magyar Honvédség 5. Területvédelmi Ezred Kaposváron, a Hősök templomában megtartott adományozási ünnepségen Takács Attila és Kun Szabó István vezérőrnagy is részt vett.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

– Történelmi zászlóvivők, igazodj! – szólt a parancs, s az ünnepség látványos keretek között kezdődött. Felsorakoztak a huszárok is, a rendezvényen részt vett többek közt Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke, Borhi Zsombor és Dér Tamás kaposvári alpolgármester valamint a somogyi rendvédelmi szervezetek képviselő is. Miután elhangzott az ünnepi határozat ismertetése, amit Novák Katalin köztársasági elnök írt alá, Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója felkötötte a zászlószalagot, s a tábori lelkészi kar képviselői megáldották a csapatzászlót.

– A csapatzászló, amely a katonai becsület, bátorság és bajtársiasság jelképe, mélyen gyökerezik a magyar katonai hagyományokban – mondta Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese. – A harctéren a kötelékek  azonosítására és irányítására szolgált és a csata végén, aki magasra emelve lengette a zászlaját, az volt a győztes, de ennél sokkal többet jelent a katonák számára. Kifejezi az összetartozást, az alakulat iránti hűséget, a haza védelme iránti elkötelezettséget. A zászló maga a megtestesült katonai eskü, az egység lelke.

A vezérőrnagy arról is szólt: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében – alaposan megtervezett és felépített lépésekkel – már évek óta egy 21. századi haderő létrehozásán dolgoznak annak érdekében, hogy Magyar Honvédséget a régió meghatározó haderejévé tegyék. Takács Attila azt mondta: a beszerzett high-tech eszközök kizárólag a kiképzett, felkészített és elhivatott hivatásos, szerződéses  valamint tartalékos katonákkal és honvédelmi alkalmazottakkal együtt tudják csak biztosítani az ország fegyveres védelmét,  Magyarország biztonságát. 

– A csapatzászló arra emlékeztet, hogy a katonának kötelezettsége van a mindennapi szolgálata során és a haza védelmében, hiszen egy csapathoz tartozik – hangsúlyozta Kovács Gyula György ezredes, a kaposvári 5. Területvédelmi Ezred parancsnoka. – A csapatzászló a becsület, dicsőség, bajtársiasság és a hazához való hűség katonai hagyományokban gyökerező jelképe.

Az ezredes ünnepi köszöntőjében kiemelte: a csapatzászló adományozás ünnepség mindig nagy jelentőséggel bíró alkalom egy alakulat életében. A lobogó alatt válnak igazi egységgé, bátorságukat, katonai erényeiket megmutatva szolgálják a hazát, s e zászló által jelképezett értékeket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában