Fotók

2024.01.12. 17:22

Tisztábban láthatják jövőjüket a gyerekotthon lakói

Félszáz fiatal szemét vizsgálták meg pénteken a kaposvári Zita Speciális Gyerekotthonban a Láss, hogy Ők is láthassanak elnevezésű jótékonysági programban. Az esemény célja, hogy olyan gyerekekhez juttassák el az éles látás élményét és örömét, akik nehezebb körülmények között, közvetlen szülői támogatás nélkül élik mindennapjaikat.

Marosi Gábor

– Takard le az egyik szemed kérlek, majd fentről lefelé olvasva mondd el, mit látsz – többször is elhangzott a Zita-otthon látásvizsgálatán ez mondat, ahol ugyanúgy ellenőrizték a gyerekek látását, mint a szemészeti rendelőben, vagy az optikai szalonban. Az eseményen nemcsak a Zita Speciális Gyerekotthonban élőket, hanem a Gyermekvédelmi Központ más somogyi intézményeinek lakóit is megvizsgálták.

Az egyik 13 éves fiatal a szűrésen tudta meg, hogy szemüvegre van szüksége. Kérdésünkre elmondta, olvasáshoz és számítógép használathoz biztosan kell majd neki az ókula, de a mindennapokhoz is javasolták. Budai Ferenc, egy másik fiatal lapunknak elmondta, a szerencsésebbek közé tartozik, mert rendben van a látása, ezt a vizsgálat is megerősítette.

Csatos Zsuzsanna a Gyermekvédelmi Központ Somogy vármegyei intézményvezetője az eseményen elmondta, mind a 25 telephelyükön kifejezetten figyelnek arra, hogy a gyerekek egészségi állapota megfelelő legyen. – Fontos, hogy a látásuk, a hallásuk és a fogaik is rendben legyenek – emelte ki az intézményvezető. –  Többen olyan környezetből jöttek, ahol az egészségük nem biztos, hogy előtérbe került, ezért mi átvállaljuk a gondoskodást – tette hozzá Csatos Zsuzsanna.

Leányfalvi Tamás, a Fontos a Látásom Alapítvány kuratóriumi elnöke a vizsgálaton elmondta, 2021-ben, Fonyódon kezdték el a Láss, hogy Ők is láthassanak programot, melynek nemcsak az a célja, hogy megvizsgálják a gyerekek látásélességét, hanem kiszűrjék a szembetegségeket, és azonnal orvoshoz irányítsák a fiatalokat. Leányfalvi Tamás kiemelte, hasznos munkát végeznek, mert a megvizsgált gyerekek legalább felénél derül ki, hogy szemüvegre van szükségük, de előfordult már, hogy a nyolcvan százalékuknak javasolták a látásjavító eszközt.

Kézilabda és mez segíti a programot 

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az eseményen elmondta, örömmel támogatják azokat a programokat, ahol rászorulóknak segítenek. A miniszterelnökség idén több mint 20 milliárd forinttal tudja segíteni a látásvizsgálathoz hasonló programokat. Gelencsér Attila országgyűlési képviselő elmondta, a felmérések szerint a magyar gyerekek csaknem 40 százaléka küzd látásproblémával, ezért is fontosak a szűrőprogramok. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a fiatalok fizikai és egészségi állapotáról beszélt, majd egy dedikált kézilabdát és mezt adott ajándékba a Fontos a Látásom Alapítványnak azért, hogy árverezzék el és annak a bevételét költsék a programra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában