Választás

2024.06.09. 10:00

Csak érvényes okmánnyal léphetünk a szavazófülkébe

Személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány – ezek azok az iratok, amelyek valamelyikének kéznél kell lennie ahhoz, hogy a júniusi választásokon szavazhassunk. Természetesen nem elég csak kéznél lenniük, az is fontos, hogy az okmányok érvényesek legyenek. Érdemes ezért már most ellenőrizni okmányaink lejárati idejét, hogy elkerülhessük a kellemetlen meglepetéseket a szavazókörbe érkezéskor – javasolták a Somogy Vármegyei Kormányhivatalban.

Aki e hét péntekig új személyi igazolványt, útlevelet vagy jogosítványt igényel, még a szavazásig átveheti azt az igényléskor választott kormányablakban – tájékoztatták lapunkat. – Az új személyi igazolvány bármelyik kormány­ablakban ingyenesen igényelhető, az útlevélnél azonban az érvényességi idő hosszától függően minden esetben illetéket szükséges fizetni, a jogosítványhoz pedig orvosi alkalmassági igazolást is be kell szerezni. 
Fontos tudni, hogy a személyi okmány igénylésénél kapott papír nem alkalmas a személyazonosság igazolására. 
Amennyiben a választás előtti utolsó napokban derül ki, hogy az irataink egyike sem érvényes, akkor ideiglenes személyigazolvány kérhető, ami szintén jogosít a szavazáson való részvételre, viszont csak 30 napig érvényes. Erre akár a választás hétvégéjén, szombaton és vasárnap is lesz lehetőség, hiszen a legtöbb kormányablak nyitva tart majd. 
A lakcímkártyákat szintén érdemes leellenőrizni, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés a szavazókörben. Jó hír, hogy az elveszett lakcímigazolványt azonnal elkészítik a kormányablakban. 

Rendkívüli nyitvatartás lesz a választás hétvégéjén 

Nyitva tart a legtöbb kormányablak az európai parlamenti és az önkormányzati választás hétvégéjén, június 8-án szombaton, valamint 9-én vasárnap. Ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség. A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, így azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak az utolsó pillanatban, akár a szavazás napján eszmélnek rá, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek. Somogy 15 kormányablaka június 8-án, szombaton 8 és 16, a választás napján, vasárnap pedig 7 és 19 óra között tart nyitva. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában