Balaton

2024.07.23. 13:25

A szörfözés is segíthet igazán négy évszakossá tenni a magyar tengert

Ma már a Balaton nem csak a strandolók, vagy a pusztán szórakozni vágyók kedvenc nyaralóhelye. Tízezrek járnak ide sportolni is. Jó példa erre az elmúlt hétvégén zajlott Balaton átúszás, amelyre több mint tízezer ember regisztrált.

Fotó: Patrik POLLAK

Sokakat vonzott a Kékszalag vitorlás verseny is az elmúlt héten, de nem csak a vízen volt hatalmas a tömeg. A parti kávézókból, éttermekből is sokan követték a látványos eseményt. A többnyire magyar vendégeket inspiráló versenyek mellett, több világverseny is zajlik a Balatonon. Ezek sok külföldi  sportturistát is a  régióba csábítanak. Jó példa erre a  2024-es surf-világbajnokság, amelyet Földváron tartanak július 20-28 között - mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Szerinte az ilyen látványos sportesemények a parton nézelődő turistákat is inspirálhatja arra, arra, hogy kipróbálják ezt a sportágat. Mindez újabb, visszatérő sportturistákat generálhat azokban az időszakokban is, amikor már nincs ilyen meleg a Balatonon. Mint mondta: a világversenyek és sportolás népszerűsítése hozzájárulhat ahhoz, hogy valóban négy évszakos desztinációvá váljék a Balaton.

A  szörfözés nemcsak  nyári kikapcsolódás, de komplex fizikai és mentális fejlődési lehetőség is szinte egy egész életen át, aminek rendkívül sok egyéb haszna van a sportoláson túl – egészítette ki Fekete Tamás szavait Nagy Kinga, a  Balatonföldvári Viharsarok Vitorlás Központ szörfoktatója.

Szerinte a  vitorlázással összehasonlítva a windsurf esetében jobb kondícióra van szükség, de alapvetően nem igényel nagy erőkifejtést. A folyamatos billegés a vízen fejleszti az egyensúlyérzéket, így minden izomcsoportra hatással van, ezáltal pedig az egész testet arányosan erősíti. A rendszeres szörfözés sokat segít, ha valakinek tartási problémái, hát-, vagy gerincbántalmai vannak, de más betegség kezelésére is alkalmas, például lúdtalp esetén, hisz a szörfözés a talpizmokat is erősíti. Azoknak ajánlom ezt a sportot, aki, a természet erőivel megbirkózva szeretnének szellemileg és fizikailag is feltöltődni – mondta a földvári sportiskola oktatója.

A nyilatkozó szakemberek elmondták azt is, hogy a nemzetközi turisztikai kutatások  azt prognosztizálják, hogy a szörf  egyre népszerűbb lesz az európai turisták körében. Egyes kutatások szerint a női sportturisták szegmensében rejlenek a legnagyobb tartalékok. Őket érdemes megcélozniuk azoknak a kampányoknak, amelyek a szörf-turizmussal kapcsolatosak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában