Vízbefulladás elleni világnap

2024.07.25. 13:47

A tó más, mint a medence

A Vízbefulladás Megelőzésének Napján egy szempontra hívja fel a figyelmet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ): a tó nagyon más, mint a medence!

Forrás: VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE

Rendkívül gyakori oka Magyarországon a vízibaleseteknek az, hogy az emberek nem mérik fel, máshogyan kell vízbe menni, máshogyan kell viselkedni a nyílt vizekben, mint egy uszodában. Az a vízbiztonság, amit az uszodákban vagy víziparkokban megszerzünk, hamis biztonságérzetet adhat a nyílt vizekben – írja közleményében a VMSZ.

Egy hazai tó vize nem átlátszó, nem egyenletes a medre, nincs, amiben megkapaszkodjunk, ha elfáradunk, vagy megijedünk valamitől.

Sokan gondolják, hogy jól tudnak úszni, mert járnak uszodába. Nyílt vízben csak az tud jól úszni, aki nyílt vízben gyakorol rendszeresen.  

A hullámzás, a napsütés, a szél mind-mind rontja egy átlagos úszó teljesítményét, sokszor jelentősen. Ezért soha ne a mélyvíz felé ússzunk, hanem a parttal párhuzamosan, ahol még biztonsággal leér a lábunk. Bőven elég a mellkas alsó részéig érő vízbe bemenni ahhoz, hogy úszni tudjunk, vagy lehűtsük magunkat.

Igaz ez arra a helyzetre is, ha segíteni szeretnénk valakinek. Sokszor fullad tragédiába az, ha a parttól távolabbról kér valaki segítséget, például azért, mert elsodródott a matraccal, és egy jószándékú segítő, nyílt vízi úszástudás nélkül elkezd úszni felé. Végül a segítő fullad meg, vagy mind a ketten. Minden évben történik ilyen haláleset Magyarországon. Ilyen esetben ne úszva induljunk segíteni, akkor sem, ha közel van a parthoz, a bójához a bajbajutott. Ha pedig van vízimentő a közelben, mindenképp az ő segítségét kérjük!

És ne feledjük, folyóvizekben még elővigyázatosabbnak kell lenni!

Az ENSZ Közgyűlése három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy július 25-ét a Vízbefulladás Megelőzésének Napjává nyilvánítja, hiszen ez az egyik vezető halálok a 1-24 éves korosztályban globálisan. Bár ennek a világnapnak a fontosságára a periféria országaiban történő vízbefulladások nagy száma hívta fel a figyelmet, mi is fontosnak tartjuk ezt a napot. Rendszeresen vagyunk szemtanúi olyan tragédiáknak, amelyek odafigyeléssel, tudatossággal elkerülhetőek lettek volna, és mi is lényegesnek tartjuk azokat a célokat, amelyeket az ENSZ kihirdetett ezzel kapcsolatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában