Ausztrál kalap jött a rovarokkal

2024.07.31. 08:56

Sokat dolgoznak a múzeumban, hogy bemutathassák a Hangay-örökséget

Ausztráliából érkezett csomag a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumba a minap. Hangay György fejszobrát, kalapját, bennszülöttek varrta táskákat és különleges rovargyűjteményét küldte el Somogyba. Különleges kutatási munkájából jövő tavasszal nyílik tárlat a vármegyeszékhelyen.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

Nem ez az első csomag, mely Hangay Györgytől Kaposvárra érkezett, szerencsére minisztériumi támogatással vámmentesen jutott el a nyugdíjas muzeológus adománya. 

– Úgy ajánlották neki múzeumunkat, mert én is hasonló témában kutatok. Kutatótársam 80 éves elmúlott, megromlott az egészsége, utódja nincs, de szeretné élete munkáját hazájába visszajuttatni 

– mondta el Ábrahám Levente, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum igazgatója. Hangay György az Australian Museum főkurátoraként tevékenykedett, valamint számos természetfilm, könyv szemlélteti tudományos munkáját. 

rovargyűjtemény
Fotó: Muzslay Péter


– Ausztrália a központi kontinensről nagyon gyorsan levált, ezért sajátos az élő- és növényvilága, mintha 60 millió évvel ezelőtti helyre utaznánk vissza – jegyezte meg az igazgató. Hangay György nyolcvanezer példányos rovargyűjteményt is küldött, amelyet Ausztrálián kívül Afrikában, Dél-Amerikában gyűjtött. Vannak köztük hatalmas rágójú, húszcentis szarvasbogarak. Ezeknek jelenleg is zajlik a preparálásuk, feldolgozásuk.

 

 – Magyarországon a második legnagyobb trópusi rovargyűjteménye található neki köszönhetően múzeumunkban – mondta el az igazgató. 
Megtudtuk, jövő tavasszal egy különleges tárlaton mutatják be az ausztrál gyűjteményt Kaposváron. A rovarok jelentőségével kapcsolatban hozzáfűzte, hogy a napokban jött haza Angliából. Azt tapasztalta, ott már nem kaszálják az útpartokat, hogy legyen nektárforrása a rovaroknak, mert hamarosan nem lesz termés, nem lesz, ami beporozza a virágokat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában