Rendben van

2024.07.26. 19:55

Büntetés nélkül megúszták az ellenőrzést a balatoni táborok

A somogyi táborokat sem kerülték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei az elmúlt hetekben.

Marosi Gábor

A kormányhivatal szakemberei a nyári szezonális ellenőrzés keretében, június 24-e és július 5-e között egytucatnyi helyszínt keresett fel többségében a Balatonon és környékén. A kéthetes ellenőrzési időszakban a táborok saját konyháit, az oda beszállító éttermeket és a főzőkonyhákat vizsgálták. A somogyi ellenőrök mindenhol mindent rendben találtak.

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal megkeresésünkre azt közölte, tevékenységet korlátozni, eljárást indítani és a forgalomból élelmiszert kivonni nem kellett, valamint bírságot sem szabtak ki. A revizorok az ellenőrzéseken azt tapasztalták, hogy a tábor szerevezői általában naponta egyszer biztosítottak étkezést melegkonyhás vendéglátóegységben, helyben fogyasztással. Tízóraira és uzsonnára rendszerint frissen beszerzett, hűtést nem igénylő pékárut, gyümölcslevet és gyümölcsöket kínáltak a gyerekeknek. Jellemző volt az is, hogy azokban a táborokban, ahol a fertőtlenítő hatású mosogatás nem volt megoldott, a meleg ebédet egyszer használatos dobozokban szállították ki az élelmiszer-vállalkozók.

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal közleményéből kiderül, hogy a táborok rendelkeztek a gyermekek megfelelő egészségi állapotát igazoló szülői nyilatkozattal, és bejelentés alapján Somogyban még egy tábor ellenőrzése folyamatban van.

A szakemberek országosan összesen 155 tábort ellenőriztek, ezekben 6300-an fordultak meg. A feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak. Az akció során hat esetben indult eljárás, összesen mintegy egymillió forint értékben szabott ki bírságot a hatóság. Az augusztus 15-ig tartó ellenőrzés-sorozat további részében fesztiválokat, Balaton-környéki vendéglátóhelyeket, street foodok-at és strandbüféket vizsgálnak. Emellett a nyári akció során grillsajtokat, szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, növényvédőszereket és macskák számára engedélyezett készítményeket ellenőrzik, de azt is vizsgálják, hogy a nyári hőségben hogyan szállítják az élőállatokat. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában