Verseny

2024.07.03. 12:06

Csaknem kétszáz kártevőt lőttek ki

Lezárult az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezete által meghirdetett idei dúvadgyérítési program. A szervezet több mint tíz éve hívja fel ilyen módon a figyelmet a ragadozók gyérítésének fontosságára.

Koszorus Rita

Fotóillusztráció

Fotó: Shutterstock

Idén május 21. és 28. között vehettek részt a somogyi vadászatra jogosultak a programban, amely során a jogszabály által engedélyezett apróvadfajok egyedszámát gyérítették vadászterületeiken. Tehették ezt a jogszabályban rögzített módszerrel, valamint csapdázással, egyéni, illetve társasvadászat során. A dúvadgyérítési programban így a vadászati idénye alapján megengedett fajokra lőhettek volna, de a hatóság megadta az engedélyt a varjúfélékre, borzra, valamint az aranysakál és a borz éjszakai vadászatához, a célzást segítő mesterséges fényforrás használatát is engedélyezte 2025. február utolsó napjáig. Ugyanakkor arra kötelezte a vadászatra jogosultakat, hogy a program keretében ily módon elejtett egyedek faját és darabszámát a hatóságnak szeptember 15-ig be kell jelenteniük. 
A május 30-i ünnepélyes terítékbemutatás alkalmával kiderült, hogy az egyhetes dúvadgyérítési program során 185 egyedet hoztak terítékre a vadászok, a legtöbbet Beda János, a tengődi Diana Vadásztársaság területén lőtte, 56 szőr­més és szárnyas kártevőt hozott terítékre. A második helyezett lett a Kapostáj Zrt. területén vadászó Vajda István 53 terítékre hozott dúvaddal, míg a harmadik Rózsa Martin a Polányi Vadásztársaság képviseletében, aki 33 kártevőt hozott terítékre. Az első három egyéni helyezett sport-, vagy hivatásos vadász serleget, oklevelet, valamint nettó 150, 100, illetve 70 ezer forint értékű vadászboltban levásárolható utalványt kapott. 
A legeredményesebb vadászatra jogosult a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Kapostáj Zrt. volt, amely ismét elvihette a vándorserleget. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában