Utazás

2024.07.18. 10:06

Eszményi döntés volt egy évre kikacsintani Európába

Amikor Tiborcz Dániel, a Tab és Környéke Evangélikus Egyházközség lelkésze az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakján tanult, „kikacsintott” külföldre. Egy évet Németországban, egy évet Rómában töltött. – Milyen tapasztalatokkal érkezett haza? – kérdeztük a fiatal lelkipásztort.

Lőrincz Sándor


– Mindkét esetben remek döntésnek bizonyult ösztöndíjasként külföldre menni – vallja a lelkész. – Elsősorban azért, hogy ne provinciálisan tekintsünk a kereszténységre, hanem az egész részeként. Meghatározó, hogy a magyar nemzet tagjai vagyunk, de az egyház egy, szent, egyetemes és apostoli. Tagjai a német, a román, az angol, a dél-afrikai és a világ más országában élő keresztények. Ugyan számos dolog másként működik, mégis érdemes kapcsolatban maradni intézményes és személyes szinten is, mert bár különbözőek a társadalmi realitások, más kihívások és más könnyebbségek vannak, azért ugyanannak az Úrnak szolgálunk. Sokat tanultam Németországban akár liturgikusan, akár a gyülekezetépítés területén, de kiemelkedő például az is, hogy milyen magas szinten művelik a Biblia nyelveinek tudományát, vagy milyen professzionális diakónia, szeretetszolgálat működik. Rómában pedig a Centro Melantone ösztöndíjasa lehettem, amely egy német evangélikus lelkészjelöltek számára fenntartott intézmény a katolikus kollégákkal való párbeszéd elősegítésére. Nagyon érdekel ez a terület, a diplomamunkámat is ebből a témából írtam. A barátságok pedig, amelyek ott születtek, úgy érzem, hogy egy életen át elkísérnek. Éppen a közelmúltban beszéltem telefonon az egyik paderborni barátommal – summázott a lelkész.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában