Fotók

2024.07.16. 17:10

Fél napig áramszünet volt Csomában és Szabadiban is a kánikula alatt

A legnagyobb kánikulára hirdetett áramszünetet több településre az áramszolgáltató. Így Csomában és Szabadiban sem volt áram kedden egész délelőtt. Volt, aki inkább elment otthonról és olyan is, aki áramfejlesztővel vészelte át a forróságot.

Koszorus Rita

Rekkenő hőség, negyven fokot meghaladó hőmérséklettel és felfrissülésnek semmi nyoma nem volt kedden Somogy legtöbb településén. Nehéz volt elviselni a szaharai hőséget, főleg áram nélkül. Márpedig két somogyi település lakói számára embert próbáló volt a keddi kánikula, hiszen Csomában, Szabadiban egész délelőtt nem volt áram. 

– A műhelyben akartam dolgozni, de így nem tudok majd – mondta Pancza Béla, akivel csomai háza előtt váltottunk szót. – Reggel még nem volt áram, amikor elmentem, remélem gyorsan visszajön – tette hozzá a férfi, amint motorját támasztotta le az udvaron. 

Némán ácsorgott az asztali ventilátor Antal Lajos polgármester irodájában a szabadi hivatalban, ahova belépve nem tudtuk nem észrevenni a rekkenő hőséget. 

– Ha becsukom az ablakot, nincs levegő, ha kinyitom hatalmas a zaj – mutatott az iroda 61-es útra néző ablakára a polgármester. – Bekapcsoltam a ventilátort, hogy lássam, ha visszajön az áram – tette hozzá. Elmondta: az E.on egy hónappal ezelőttre, vagyis június 6-ra tervezte az áramkimaradást. 

– Egy nappal előtte szóltak, hogy elmarad és aztán jött az értesítő, hogy ma lesz áramkimaradás. Szerintem ezt nem így kellett volna ütemezni, vagy későbbre időzíteni, hiszen betegek, idősek és gyerekek is vannak most otthon, lévén nyári szünet van. Klíma, ventilátor nélkül ezt a hőséget már nem lehet kibírni – jegyezte meg Antal Lajos, akinek folyamatosan csengett a telefonja már hétfőtől kezdve. 

Volt, aki inkább elment Dombóvárra családjához, hogy ne maradjon otthon áram nélkül. De olyan is, aki nem hitte el, hogy pont a hőség csúcsán lesz áramszünet. Pedig így volt, ezért berregett Benkő Ferenc udvarán az áramfejlesztő. 

– Szerencsére van aggregátorom és beindítottam, mert különben kisülne a zsírom – mondta viccesen a szabadi férfi, akinél öt hűtő működik, hiszen heten laknak a házban. – Nem kockáztathattam, hogy leolvadjon valamelyik – tette hozzá a férfi. 

– Megy a mobil klíma, így át lehet vészelni a hőséget, de máshogy nem bírnám – mondta Benkő Ferenc. Miközben arról beszélt a ház ura, hogy szerinte máskor kellett volna ezt a karbantartást elvégezni, egyszer csak fénybe borult az addig félhomályban úszó helyiség. – Visszajött az áram! – mondta megkönnyebbülten. 

– Dél előtt nem sokkal visszajött az áram, így nem kellett egész napra nélkülöznünk. De cserébe felkapcsolódott a közvilágítás, ami azóta is világít. Remélem az E.on kompenzálja a felesleges áramfelhasználást az önkormányzatnak – mondta a polgármester.

Megkerestük az E.ont, hogy megtudjuk lehetett volna esetleg máskorra tenni a karbantartást. Az írásos válaszában a társaság azt közölte: a munkálatok sürgős volta miatt, nem tehették azt más időpontra. – A 16-án 8-16 óra közöttre tervezett szolgáltatásszünetről a lakosságot előre értesítettük. Ahogy eddig, most is törekednek rá szakembereink, hogy a meghirdetett idősávban a lehető leghamarabb végezzenek a karbantartási munkákkal, és így a lehető legrövidebb zavartatás érje ügyfeleinket, írták a szerkesztőségünk részére küldött válaszban. Egyúttal megköszönték a lakosság türelmét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában