A csillagos ég sem határ

2024.07.31. 13:51

Fellövik az űrbe Albert László, kaposvári festőművész képét

Föld körüli pályára állhat Albert László, kaposvári festőművész. Az alkotó egy festményét ugyanis a Genesis 1,000 Samples to LEO & Back to Earth nevű űrmisszió viszi a világűrbe.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Nyolcszáz kilométer magasba lövik fel Albert László festményét, miután a közelmúltban felkérést kapott a Genesis 1000 űrmissziótól. – A projekt egyik pénzügyi finanszírozója, Gál Gyula kért fel engem erre a munkára, ami óriási megtiszteltetés és még fel sem fogtam igazán, mondta kérdésünkre a kaposvári alkotó. 

Az űrmisszió keretében ezer darab emberi, növényi és állati DNS-t, algákat, gombákat, magokat és élesztőket és növényi szöveteket juttatnak rekordmagasra egy kapszulában, amelybe bekerül Albert László festményének egy darabja is. A hely szűke miatt azonban meglehetősen kötött keretek mozoghat az alkotó. 

– Meghatározott hány gramm súlyú lehet, milyen méretű, de az is, hogy milyen anyagokat használhatok hozzá, így a festék összetétele is adott, sorolta a kritériumokat Albert László. Korábban már részt vett egy projektben, amely a 100 festő a békéért címet viselte, így egy kis méretű képe körbeutazta már a Földet, de még nem hagyta el. Az alkotó azt is elárulta, hogy nem csak a tudomány segítése a cél a festménnyel. – Szeretnénk, ha épségben visszajönne a festmény és úgy tervezem, hogy ez a kép egy nagy Földön maradó festmény része lesz. Tehát, ha visszatér épségben együtt egy jótékonysági aukcióra bocsátjuk, amely bevétele rászoruló gyerekeket támogat majd, mondta Albert László. 

Fotó: Kovács Tibor

Az alkotó már elkezdte a felkészülést a munkára, s alaposan megtervezte a világűrbe tartó képet. – A projekt neve Genesis, ami egy bibliai idézet, a résztvevők pedig a materiális dolgok emberei, tudósok, mindenképpen szeretnék DNS láncot, szimbólumot az űrkutatással kapcsolatban. De nagyjából már összeállt nekem fejben a koncepció, csak össze kell raknom, hogy térben és súlyban is megfelelő legyen, mondta. Hozzátette: a világűr és a körülöttünk lévő világ mindig is érdekelte, de ilyen témában még nem készített képet. S nyilván nem is szakértője a tudományterületnek, ennek ellenére alaposan beleásta magát a témába. – Alaposan igyekeztem felkészülni erre a feladatra, ebben nagyon sokat segített Mátyás Bence, kutatásvezető. De megnéztem minden hozzáférhető adatot, amit lehetett, videókat. Viszont, ha van kérdésem, akkor válaszol és úgy elmagyarázza, ahogy én is laikusként értem, fogalmazott a festőművész.

A Genesis űrmisszió különlegességét az adja, hogy közel kétszer olyan távolra juttatják el a mintákat, mint ahogyan azt a Nemzetközi Űrállomáson teszik. A világűrben rendkívül magas sugárzás éri majd a mintákat, amelyek a Földre való visszatérésük után fontos információkat tartalmaznak többek között az orvostudomány és a agrárkutatás számára is, de több tudományterület is profitálhat az így megszerzett tudásból.

Az űrkapszulát a tervek szerint augusztus 31-ig zárják le, ezután előkészítik a mintákat a kilövésre és a kilövés jövő februárban várható. A Space X Falcon 9 hordozórakétát, amely az űrkapszulát feljuttatja a világűrbe a kaliforniai Vandenberg űrbázisról lövik fel, ezzel utazik majd Albert László alkotása is a csillagok közé. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában