Ártalom

2024.07.22. 08:53

Feszültség ellen nem a drog a gyógymód

Minden nyáron felerősödik az alkoholfogyasztás, azonban a most tapasztalható, rendkívüli 40 fokos hőség nem éppen a legideálisabb idő a sörözésre és fröccsözésre, s még kevésbé az a töményebb alkoholokhoz.

Kovács Gábor László

Fotó: Prostock-studio

Ilyenkor ugyanis vizet és cukrot bont le a az alkohol a szervezetben, mondta a szakértő.  

 A nyári fesztiválok arról szólnak, hogy a fiatalok a tanév feszültségét igyekeznek kibulizni magukból, és ilyenkor többet engednek meg maguknak, mint az év más időszakában

 – mondta Kovács Gergely, az INDIT Közalapítvány Kaposvári Drogambulanciájának vezetője. – A korábbi évekhez hasonlóan az alkoholfogyasztás vezet körükben, de az illegális szerhasználat is megjelenik.

 A legális drogok – mint az alkohol vagy a dohányzás – viszik a prímet. 

A droghasználatban a marihuána és a THC-tartalmú kábítószerek tartják a vezető pozíciójukat, míg a dizájner drogok továbbra is visszaszorulóban vannak – értékelte Kovács Gergely

Korán kezdik 

A dohánytermékek fogyasztása felerősödött, megjelentek az olyan e-cigaretták, mint a Poco Bar vagy az Elf Bar, ezek a fiatalok körében divatosak, de veszélyesek is egyben, mert korlátlanul használhatók, és nem lehet tudni, hogy milyen hatóanyagok vannak benne. 
 

A kamaszok továbbra is nagy mennyiségben öntik magukba az energiaitalokat, tapasztalták a szakemberek. 

A kaposvári drogambulancia prevenciós sátrat működtetett a Rippl-Rónai Fesztiválon, és korábban bulisegély szolgáltatásukkal igyekeztek mindent megtenni a megelőzésért. Magyarországon a 11 évesek negyede ivott már alkoholt, derült ki a WHO friss jelentéséből. A kamaszfiúk között mintegy 30 százalék, a lányok között csaknem 20 százalék az arány, és később csak romlik a helyzet. Egy tavalyi felmérés alapján a magyar 18 év alatti fiúk első, a lányok pedig harmadik helyen állnak a többi európai ország fiataljai között alkoholfogyasztás tekintetében. Nyáron különösen nagy a csábítás, hogy a pohárhoz nyúljanak, illetve tiltott szerekhez forduljanak az ifjak. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában