Helyi közélet

2024.07.23. 13:31

Nyári hajápolási tippek: így lesz a hőségben is csodás hajkoronád!

A nyár fokozott hajápolást kíván. Ilyenkor a haj jobban kiszárad, hajlamos a töredezésre, fakul a színe, gyorsabban kócosodik, zsírosodik, nehezen kezelhető. Nyáron a fejbőr is érzékenyebb, jobban ki van téve az időjárás változásának, sokan küzdenek fejbőr szárazsággal, ami akár hámlást is okozhat. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legjobb tippeket, hogy hajad nyáron is csodásan pompázzon.

Nyáron örülünk a jó időnek, napsütésnek, rengeteg kinti programnak és ilyenkor jön el az önfeledt medencézés, hazai, vagy tengerparti nyaralás ideje is. Azonban ilyenkor hajunk is jóval több és extrémebb hatásnak van kitéve. Sokan szenvednek a száraz haj jelenségével, ami legtöbbször a kellemetlen tapintás mellett a hajvégek töredezését is okozza. Mások a kezelhetetlen fürtökre, szénaboglya hatásra panaszkodnak, sokunknak pedig a száraz, viszkető fejbőr, vagy éppen a látványra sem túl szép fejbőrhámlás okoz panaszt. Ilyenkor a hajunk színe is változik, kopik, fakul így a festetthajúaknak még fokozottabban kell védeniük a hajkoronájukat. Az ok az UV sugárzás, hőség, pára és na persze az úszás. Minden, amiről a nyár szól.

A Dyson szakértői és hairstylistjai több évtizedes tapasztalatuk és szakértői kutatások eredményeit felhasználva adnak tippeket, hogyan védekezhetünk hatékonyan nyáron a hajunkat érő káros hatásokkal szemben. A következőkben megosztanak pár megszívlelendő tanácsot, amelyeket betartva könnyedén elérhetjük, hogy hajunk fényes és egészséges maradjon egész nyáron, ráadásul a formázásáról se kelljen lemondanunk.

1. Körültekintő úszás

A medencevízben található klór megfosztja a hajat természetes olajától, ezzel még inkább kitéve a medencében lévő egyéb vegyszereknek, amelyek a hajszín – különösen a festett – elváltozását okozhatják. Ha pedig az óceánban vagy a tengerben úszol, a sós víz kiszárítja és károsítja a hajat. Amennyiben a hajad tiszta vízzel vagy hajbalzsammal van átitatva, akkor nem szívja fel annyira a sós vizet vagy a medencében lévő vegyszereket. Az is segít, ha úszás után mielőbb kiöblíted, átmosod a hajad, ezzel csökkentve a károsodás kockázatát.

2. Laza fonat, kényelmes viselet

Egy könnyed fonat ideális arra, hogy a hajadat kordában tartsd, és minimalizáld a napfénynek való kitettséget, feltűzve pedig a tarkód is jobban szellőzik. A feszes frizurákat viszont kerüld, mivel károsak lehetnek: könnyebben befülled a fejbőr, ami kellemetlen hámlást okozhat, a szoros copfok pedig hajlamosak a hajat húzni és tépni, különösen, ha a tincseid szárazak a nyári hőségtől.

3. Védd a hajad a naptól

A magas hő és az intenzív UV-sugarak károsíthatják a haj hámrétegét, és szárazzá válnak a tincsek. Minél szárazabbá válik a haj, annál több párát próbál magába szívni, hogy újra egyensúlyba kerüljön, ami végső soron göndörséget okoz. A bőrünk mellett a hajunkat is óvni kell az UV sugárzástól, ennek a legjobb módja, ha beépíted a napi rutinodba az UV-szűrőket tartalmazó hajápoló termékek alkalmazását. Ezek lehetnek spray, gél vagy krém formulák, a lényeg, hogy használd valamelyiket. Ha sok időt töltesz a szabadban, mindenképp viselj valamilyen fejfedőt: baseball sapkát, kendőt, széles karimájú kalapot. Ezzel nem csak a hajadat óvod, hanem a fejbőrödet is véded.

4. A kevesebb néha több

A gyakori hajmosás megfosztja a fejbőrt a természetes olajoktól, ami viszont serkenti a további olajtermelést, így még inkább szükségét érzed a mosásnak. Próbáld ki, hogy egy strandon vagy

medencében töltött nap után csak leöblíted a tincseidet a zuhany alatt, és meglátod, hogy így megszabadulsz-e az extra olajtól. Használj házi készítésű vagy természetes szárazsampont, például kukoricakeményítőt a hagyományos sampon helyett, hogy egy kicsit tovább bírd mosás nélkül.

5. Így tartsd kordában a tincseidet

A rendszeres vágás és kondicionálás mellett egy-két csepp olaj vagy szérum segíthet ápolni és kisimítani a hajat, ráadásul fényt kölcsönöz neki. Ügyelj rá azonban, hogy tényleg csak pár csepp olajat használj, különben a hajszálak elnehezülnek, különösen érvényes ez a finomszálú vagy tartás nélküli hajra.

+1 Extrém hőhatás nélküli formázás

Sokan nem szárítják, formázzák hajukat a nyári időszakban, különösen igaz ez a nyaralások során, és a hosszadalmas frizurakészítő procedúrához sincs kedv, különösen, ha az hővel jár. A jó hír, hogy vannak olyan eszközök, amelyekkel nyáron sem kell lemondani a csodásan formázott, pompás hajkoronáról. Ha több kiegészítővel rendelkező hajformázót vagy hajszárítót választunk, az még inkább lehetővé teszi, hogy pillanatok alatt elkészüljön az álomfrizura a nyáresti kiruccanáshoz. Ügyeljünk rá, hogy lehetőség szerint intelligens hőszabályozó technológiával rendelkező gépet válasszunk, amely percenként több százszor ellenőrzi a hőmérsékletet, így garantálva, hogy ne lépjük túl a beállított hőfokot, és extrém hőhatás nélkül készüljön el nyáron is a frizuránk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában