Felháborodás

2024.07.27. 06:55

Olvasónk jelezte: Aláírásokat gyűjtöttek a sertéstelep ellen

Azért fordultak szerkesztőségünkhöz, hogy végre történjen valami, mert három éve küzdenek egy odatelepült állattartó vállalkozás ellen, állított lapunknak Birizdó Péter.

Kovács Gábor László

Fotó: Kállai Márton

A sertések miatt ugyanis kibírhatatlan szag terjeng a kisberki településrészen, és a nagy nyári melegben még rosszabb a helyzet, tette hozzá. 

– A hőhullámok alatt este nem tudok szellőztetni, most éppen trágyát hordanak, 4-5 napig azt fogjuk szagolni – mondta a férfi, akinek állítása szerint a kertje alsó vége 70 méterre található a sertésteleptől. –  A legyek miatt sem tanácsos ablakot nyitni.  

A Kapos folyón átérve érezhető a trágyaszag. A régi bolt és kocsma egykor téesz istálló is volt, mindig tartottak ott pulykákat és disznókat, de nem ilyen sok sertést, erősítették meg a közelben lakók. Többször feljelentették már a telepet, emiatt ellenőrzések is voltak, és a mérések megállapították, hogy valóban büdös van, ha északi és északkeleti szél fúj, mondta Birizdó Péter. A szagot technológiai jellegűnek minősítették. A falugyűléseken is rendszeres téma a sertéstelep. A kisberki településrészen 80 ház áll, 150-200 embert érint a probléma az 1400 lelkes faluban. Az ott élők aláírásokat is gyűjtöttek, 79-en már alá is írták.     

– A jegyző próbált intézkedni, és mindenféle szakhatóság járt már a telepen – mondta Deák Gyula polgármester. – Érdekes jegyzőkönyvek születtek a hiányosságokról, több problémát rögzítettek, ezért csodálkozom azon, hogy mégsem történik semmi. Még fent a temetőnél is lehet érezni a szagot. Az utcában van egy kis kultúrház, ahol programokat, rendezvényeket tartunk, de ott is zavaró a szag. Se este, se reggel nem lehet szellőztetni, jönnek a bogarak, lassan élhetetlen lesz a környék.  

Felhívtuk a dombóvári Naszvadi Endre Zoltánt, a sertéstelep működtetőjét, aki azt felelte, hogy továbbra is állnak elébe a hatósági vizsgálatoknak. Az eddigi ellenőrzések különösebb problémát nem tártak fel, és ha még egyszer feljelenti valaki őket, akkor rágalmazásért ők is feljelentést tesznek, mondta. Szerinte a hatóságok is normálisan álltak az ügyhöz, egyet kivéve, amelyiket fel is jelentettek.   

 

Képünk illusztráció!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában